Wafle ryżowe- jeść czy unikać?

Wafle ryżowe wszystkim bardzo dobrze znane, jedni je lubią drudzy podważają ich ,,zdrowe” zastosowanie dla naszego organizmu. Dzisiaj rozważymy wszelkie dylematy, za i przeciw, a w końcowym rezultacie zobaczymy czy ta zdrowa przekąska faktycznie jest fit.

Na rynku mamy szeroki zakres wyboru, od naturalnych poprzez te z dodatkami takimi jak: słonecznik, pestki dyni, sól morska, ryż, musli czy te w czekoladzie albo, co gorsza w karmelu. Tylko powstaje pytanie, które wybrać i czy faktycznie nie zawierają one żadnych niekorzystnych składników dla nas.

Zacznijmy od początku

Wafle ryżowe wypieka się z ryżu brązowego lub białego, oczywiście zdrowsze będą te z ryżu brązowego. Wtedy dostarczymy sobie witaminy z grupy B, ,magnezu,cynku i błonnika, który reguluje prace układu pokarmowego.

Wafle z białego ryżu będą natomiast uboższe w te składniki, jednak producenci urozmaicają je na wszelkie sposoby, aby uatrakcyjnić produkt w oczach klientów.
Smakowe wafle np. paprykowe czy te oblane czekoladą lub karmelem wypadają najmniej korzystnie i są bardziej kaloryczne.

Jednak co z tymi wszelkimi urozmaiceniami i dodatkami?

Podczas produkcji ryż jest poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury i wysokiemu ciśnieniu, dzięki czemu będzie możliwość uformowania naszego fit krążka. Podczas procesu tworzenia zmniejsza się zawartość witamin oraz wszelkich substancji, które powinny się znaleźć w surowcu wyjściowym. Dodatkowo do wafli dodaje się dużą ilość sztucznych aromatów, cukru, soli, regulatorów kwasowości czy wzmacniaczy smaków. W takim zestawieniu ryż zwykle stanowi mniej niż 50% składu. Im mniej pozycji wymienionych w składzie na etykiecie tym lepiej dla nas.

Więc dlaczego tak często po nie sięgamy skoro nie do końca są takie zdrowe jak wszystkim się wydaje?

Z pewnością dlatego, że są wygodnym i łatwo dostępnym produktem, znajdziemy je w większości sklepów w wielu kombinacjach smakowych. Mają długą przydatność do spożycia choć otwarte po jakimś czasie stają się miękkie i gumowe. Nie są już tak chrupiące jak na początku.

Jeśli wybierzemy wersje bez zbędnych dodatków to nie wypadają one najgorzej w porównaniu do wszelkich batoników z ogromem cukru czy innych ‘szybkich' przekąsek.
Po tego typu, że po produkt mogą sięgnąć osoby, które nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i zamiast jedzenia jakiegoś fast fooda – wafle będą korzystniejszą opcją.
Jednak trzeba pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach, gdyż nie są tak perfekcyjne i bogate w pełnowartościowe składniki.

Wafle ryżowe- jeść czy unikać?
3 (60%) 2 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *