Maseczki nawilżające – domowe sposoby

Niezależnie od typu cery, tłustej, czy też mieszanej, skóra twarzy przy nieodpowiedniej pielęgnacji staje się matowa, szara i zaniedbana. Zwłaszcza zimą, przy niesprzyjających warunkach środowiskowych, nawilżenie skóry przyda się każdej kobiecie. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu poświęcić ok. 20 minut na przygotowanie nawilżającej maseczki, która świetnie ukoi zmęczoną cerę i zdecydowanie poprawi jej wygląd.

Maseczki nawilżające – domowe produkty, które łatwo wykorzystać

W składzie dobrych maseczek nawilżających są oleje oraz masła, które będą natłuszczać i zmiękczać skórę, fango, algi, witaminy – głównie witaminę E o dużym potencjale antyoksydacyjnym, A, C, substancje kojące, takie jak aloes, mocznik oraz różne ekstrakty roślinne. Żeby uniknąć nadmiaru chemii, tj. parafiny, substancji zapachowych i barwników, warto przygotować maseczki samemu. Kosztują o wiele mniej, a składniki na ich przygotowanie są łatwo dostępne.

  1. Maseczka żółtkowa (skóra normalna, sucha): Utrzeć żółtko z odrobiną oliwy (kilka kropel). Rozprowadzić równomiernie na twarzy i szyi. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.
  2. Maseczka miodowa (skóra normalna, sucha): Łyżeczkę miodu utrzeć z łyżeczką słodkiej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.
  3. Maseczka mleczno-jarzynowa (skóra normalna, sucha): Łyżeczkę świeżego twarożku zmieszać z łyżeczką słodkiej śmietanki i łyżeczką soku z marchwi. Papkę rozprowadzić na twarzy. Spłukać ciepłą, a następnie letnią wodą.
  4. Maseczka bananowo – mleczna (skóra normalna, sucha, wrażliwa): Połówkę banana rozgnieć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki mleka UHT (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu i całość dobrze wymieszać. Nałożyć na twarz na 15 min., zmyć ciepłą wodą.
  5. Maseczka bananowa I (skóra normalna, sucha, wrażliwa): Banana rozgnieść na papkę, zmieszać z 3 łyżeczkami twarożku lub gęstej śmietany. Nakładać na twarz, łokcie, dłonie i kolana na 15 min.
  6. Maseczka bananowa II (skóra normalna, sucha, wrażliwa): Rozgniecionego banana wymieszać starannie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  7. Maseczka hiszpańska (wszystkie typy skóry): Filiżankę moczonej przez kilka godzin fasoli rozgotować w niewielkiej ilości wody, po czym przetrzeć przez sito. Gorącą papkę zmieszać z sokiem z polowy cytryny i łyżką stołową oliwy z oliwek. Jeszcze ciepłą rozsmarować na twarzy i pozostawić na 10-15 minut.
  8. Maseczka z miodu i jajka (wszystkie typy skóry): Łyżeczka kremu nivea, jajko, łyżka olejku migdałowego, łyżka miodu. Oddzielić żółtka od białek, wmieszać powoli olejek do żółtka. Później dodać miód i na koniec ubite białko. Dobrze wymieszać. Położyć na twarz i szyje na 30 min, po czym ściągnąć chusteczkami higienicznymi.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest