Jak układać produkty w lodówce?

Po powrocie z zakupów często szybko wrzucamy jedzenie do lodówki, nie zastanawiając się nad tym, czy istnieje jakiś system przechowywania produktów w lodówce. Zwykle decydującą rolę ma to, gdzie akurat jest wolne miejsce. Warto jednak poświęcić chwilę na odpowiednie ułożenie artykułów spożywczych, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość i być może uda się przynajmniej częściowo uniknąć bezsensownego wyrzucania jedzenia (raporty o tonach wyrzucanej żywności są coraz bardziej przerażające).

Jakie przechowywać produkty w lodówce?

Należałoby zacząć od tego, jakie produkty należy przechowywać w lodówce. W tym przypadku z pomocą przychodzą nam sklepy oraz producenci żywności. Produkty, które w sklepach trzymane są w lodówkach, w domu również należy umieścić w lodówce. Dodatkowo producenci żywności na etykietach umieszczają informację, czy dany produkt należy przechowywać w lodówce i jak długo po otwarciu będzie on zdatny do spożycia (oczywiście odpowiednio przechowywany).

Wskazówek, dotyczących układania żywności, udzielają producenci lodówek – na półkach, szufladach i drzwiach lodówki można znaleźć oznaczenia, które podpowiadają gdzie należy ułożyć poszczególne produkty.

Poza symbolami na półkach i drzwiach lodówki, czynnikiem decydującym o ułożeniu poszczególnych produktów w lodówce powinna być temperatura. W miejscu, gdzie jest najzimniej (w większości lodówek jest to najniższa półka) powinny być przechowywane produkty otwarte i te o krótkim okresie przydatności (mięso, kiełbasy, wędliny) – generalnie te, które pod wpływem ciepła najszybciej się psują.

Na półkach, gdzie jest nieco cieplej (zwykle środkowa półka), powinny znaleźć się dania, które przechowujemy w lodówce z zamiarem odgrzania w najbliższym czasie (np. obiad na kolejny dzień) i nabiał (nieotwarte jogurty, śmietana, sery).

W najcieplejszym miejscu lodówki (zazwyczaj na najwyższej półce) dobrze jest umieszczać produkty o najdłuższej trwałości (dżemy i inne przetwory) oraz te, które zawsze chcemy mieć pod ręką schłodzone (woda, soki).

W półkach na drzwiach lodówki można przechowywać jajka (zwykle znajdują się tam specjalne pojemniki), sosy (m.in. musztardę, keczup, majonez) i napoje oraz mleko. Należy pamiętać, że w półkach na drzwiach lodówki panuje najwyższa temperatura, więc produkty mogą się szybko psuć.

W szufladach na samym dole lodówki jest najwilgotniej i jest to najlepsze miejsce do przechowywania świeżych warzyw i owoców.

Dodatkowo warto pamiętać, aby jedzenie w lodówce było odpowiednio przechowywane i co jakiś czas sprawdzać przydatność wszystkich produktów w lodówce, dzięki czemu unikniemy niemiłych niespodzianek w postaci np. spleśniałej szynki czy sera.

Jak układać produkty w lodówce?
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *