Trybula ogrodowa – właściwości odżywcze, zastosowanie oraz cena

Trybula ogrodowa jest rośliną obecnie dosyć zapomnianą, mimo że występuje w Azji, Europie, Australii oraz Ameryce. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a w Europie była uprawiana już w starożytności. Trybula ogrodowa ma wiele właściwości i zastosowań, dlatego warto rozważyć dołączenie tego zioła do swojej codziennej diety.

Informacje ogólne

Trybula jest rośliną jednoroczną z rodziny baldaszkowatych. Z wyglądu przypomina pietruszkę, posiada jasnozielone liście o trójkątnym kształcie. Osiąga wysokość 50-70 cm, wydziela lekki, anyżowy aromat, który jest bardziej intensywny od zapachu pietruszki. Poza tym nie jest ziołem wymagającym, do jej uprawy wystarczy lekka, żyzna gleba oraz półcieniste stanowisko.

Trybula ogrodowa właściwości

Trybula ma wiele dobroczynnych właściwości, szczególnie leczniczych – w swoich liściach i nasionach posiada wiele składników prozdrowotnych. Jej ziele zawiera olejek eteryczny oraz goryczki, które symulują pracę wątroby. Poza tym w ich składzie jest także witamina C, wapń, żelazo, magnez oraz karoten, a także przeciwutleniacze, poprawiające funkcjonowanie nerek. Z nasion można pozyskać olejek eteryczny o działaniu moczopędnym. Ma też pozytywne właściwości dla matek karmiących – pobudza bowiem produkcję mleka.

Zastosowanie trybuli w życiu codziennym

W codziennym życiu trybulę można zastosować przede wszystkim w dwóch obszarach – kulinarnym oraz zdrowotnym. Dzięki charakterystycznemu smakowi i aromatowi trybula ma wiele zastosowań w kuchni – szczególnie liście tej rośliny – można je posiekać i dodać do sałatek, surówek czy też zup. Świetnie komponuje się z serami, stosowana jest także jako przyprawa, którą doprawia się danie już po ugotowaniu (gotowane liście trybuli mogą stracić swój smak). Często występuje w połączeniu z innymi ziołami, a wiele osób stosuje ją jako zamiennik pietruszki. Stosowanie trybuli ogrodowej jest popularne w kuchni francuskiej, angielskiej i holenderskiej.
Wyciąg z trybuli ogrodowej jest naturalny i bezpieczny, dobrze jest go stosować przy wszelkich dolegliwościach związanych z układem oddechowym – łagodzi kaszel, objawy przeziębienia i grypy oraz astmę. Działa też łagodząco na stany zapalne skóry, owrzodzenia, ukąszenia owadów czy trudno gojące się rany – wywar z trybuli, kiedy zaaplikujemy go bezpośrednio na skórę, koi ból, możemy nim także przemywać oczy. Jak większość ziół wspomaga układ trawienny i łagodzi wzdęcia. Fankom pięknej cery zaleca się przemywanie twarzy naparem z trybuli – działa on przeciwzmarszczkowo oraz uelastycznia skórę.

Uprawa trybuli ogrodowej

Najlepiej nasiona trybuli wysiać wczesną wiosną, czyli pod koniec marca. Jak zostało wcześniej wspomniane roślina nie jest wymagająca – zarówno jeśli chodzi o usytuowanie, rodzaj gleby oraz warunki cieplne. Nasiona tego zioła są bardzo drobne, w jednym gramie mieści się aż 450 nasion, z tego powodu, aby wysiew był łatwiejszy warto wymieszać nasiona z piaskiem. Efekty naszej pracy możemy zbierać już po 7-8 tygodniach od wysiewu, gdy roślina osiągnie ok. 10 centymetrów wysokości. Jeśli chcemy cieszyć się świeżymi listkami trybuli najlepiej siew zioła powtarzać co parę tygodni do końca lipca – wtedy zbiory będą możliwe także na jesień. Warto wiedzieć, że do uprawy trybuli nie potrzebujemy własnego ogródka – wystarczy skrzynka oraz wystarczająco dużo miejsca na balkonie. Ważne jest, aby usuwać pędy kwiatostanowe trybuli, w przeciwnym razie zostanie zahamowany rozwój liści, a sama roślina szybko wyda nasiona i obumrze. Łatwo ją pomylić z trującą rośliną – pietrasznikiem, dlatego nie powinno zbierać trybuli, która dziko rośnie.

Cena

Nasiona trybuli ogrodowej są stosunkowo tanie za 1 gram nasion zapłacimy ok. 2,50 zł. Trybulę można kupić także w wersji zasuszonej, jako przyprawę (często kryje się pod inną nazwą – korbel). Koszt opakowania trybuli (6 g) to ok. 7-9 zł. Jak widać różnica w cenie jest znacząca, dlatego bardziej opłacalne jest wyhodowanie własnej rośliny.

Trybula ogrodowa jest ziołem dość zapomnianym. Warto jednak podjąć próbę jej wyhodowania, nawet na własnym balkonie, zwłaszcza, że jest rośliną mało wymagającą. W tym przypadku będziemy mogli cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami przez dłuższy okres.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *