Tatarak – właściwości oraz wykorzystywanie

Picie ziół to jedna z najczęściej stosowanych kuracji, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obok melisy i mięty dosyć popularną rośliną, wykorzystywaną do przygotowywania tego typu naparu jest tatarak. Składnik ten zawiera minerały niezbędne do leczenia różnego rodzaju chorób. Czym cechuje się tatarak i jakie daje korzyści?

Tatarak – cechy i pochodzenie

Pierwotnym terenem uprawy tataraku była Azja. Później roślina ta stała się popularna w Europie. Oficjalna nazwa tej rośliny to tatarak zwyczajny. Tatarak rośnie w pobliżu rzek i jezior oraz tam, gdzie panuje wilgotność. Okres kwitnienia przypada w porze wiosennej. Jeśli chodzi o cechy fizyczne, to tatarak posiada faliste liście oraz lekko czerwoną łodygę. Ponadto kłącze tataraku jest rozgałęzione i walcowate. Wyróżniamy dwa rodzaje rośliny różniące się typem kłącza: tatarak o kłączu okorowanym oraz kłączu nieokorowanym. Ten pierwszy wariant ma nieco jaśniejszą barwę. Tatarak o kłączu nieokorowanym z reguły posiada większe właściwości lecznicze oraz ma ciemniejszy kolor. Tatarak możemy suszyć w suszarniach naturalnych.

Tatarak – właściwości

Ze względu na obecność w kłączu tataraku wielu minerałów, roślina ta jest wykorzystywana do leczenia różnych schorzeń. Tatarak zwyczajny zawiera takie składniki jak olejek eteryczny, witaminę C oraz kwasy organiczne. Obecnie roślina ta jest używana w celu leczenia takich dolegliwości jak:

  • Zapalenie skóry głowy oraz łupież
  • Choroby jelit i wzdęcia
  • Zapalenie pęcherza moczowego lub nerek
  • Stres lub problemy z zasypianiem
  • Grzybica i zakażenia bakteryjne
  • Nadmiar cholesterolu w organizmie i miażdżyca

Jak widzimy tatarak działa korzystnie na układ pokarmowy, wydalniczy i krążenia. Dodatkowo pomaga w walce z bakteriami i wirusami oraz łagodzi stany zapalne skóry. Wobec tego picie ziół na bazie tataraku wspomaga działanie całego organizmu.

Tatarak – jakie jeszcze ma zastosowanie?

Oprócz lecznictwa tatarak jest stosowany również w kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Roślina ta jest wykorzystywana jako płukanka do włosów, jamy ustnej i gardła. Dodatkowo tatarak stosuje się do produkcji perfum. Składnik ten jest również używany jako środek aromatyzujący do alkoholi i słodyczy.

Tatarak – jak używać?

Jeśli chodzi o taką roślinę jak tatarak, to można ją stosować na wiele sposobów. Jedną z popularniejszych form jest napar. W celu przygotowania wywaru na bazie tataraku, do wrzącej wody należy wsypać 2 łyżki kłączy. Tak powstały preparat odstawić do parzenia na około 60 minut. Możemy również zrobić nalewkę z tataraku, którą wykonuje się poprzez zmieszanie spirytusu z korzeniem rośliny i letnią wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać przez około miesiąc czasu w szczelnie zamkniętym opakowaniu w nienasłonecznionym miejscu. Tatarak jest stosowany do użytku zewnętrznego w celu płukania włosów lub gojenia ran. Aby wykona
okłady z tataraku, zioła należy zalać letnią wodą i podgrzać. Na bazie tej rośliny można przygotować kąpiel. Do wrzącej wody wrzucamy liście tataraku, którą następnie wlewamy do wanny.

Tatarak – przeciwwskazania

Zanim zdecydujemy się na kurację za pomocą takiej rośliny jak tatarak, powinniśmy zapoznać się z pewnymi regułami i zaleceniami. Dla bezpieczeństwa zarówno wywar jak i kąpiel z tataraku nie zaleca się kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. Rośliny tej powinny również unikać osoby nadwrażliwe na jej działanie.

Tatarak zwyczajny pochodzi z Azji i rośnie na podmokłych terenach. Roślina ta znana jest głównie z grubych, rozgałęzionych kłączy, które zawierają minerały takie jak kwasy organiczne oraz olejek eteryczny. Z tego względu tatarak stosuje się do leczenia różnych chorób. Jeśli masz problemy z jelitami, pęcherzem moczowym, bezsennością i niepokojem lub zapaleniem skóry, zastosuj kurację ziołową na bazie tataraku. Wówczas towarzyszące Ci dolegliwości znikną jak noc!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *