Tapioka – jak ją wykorzystać

Pamiętacie szał na bubble tea? Kilka lat temu herbata z dodatkiem tapioki, smakowych syropów, żelek lub mleka podbiła serca nie tylko pasjonatów azjatyckich krajów. W Polsce była to rewolucja, jednak w istocie napój został opracowany w 1987 roku przez Liu Han Jie – tajwańskiego właściciela herbaciarni. Wówczas bazą wynalazku była ciepła herbata, kostki lodu, mleko i tapioka.

Czym właściwie jest tapioka?

Otrzymuje się ją z bulw manioku. Jest to roślina będąca odpowiednikiem ziemniaka, która rośnie na terenach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Zawiera około 20-40% skrobi i może osiągnąć długość nawet 60 centymetrów! Tapioka powstaje z wysuszonej i podprażonej masy, którą mieli się na mąkę.

Tapioka świetnie sprawdzi się w dietetycznym jadłospisie. Zaleca się ją alergikom, ponieważ nie tylko jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także bezglutenowa. Niewiele w niej białka i brak cholesterolu. Jest dobrym źródłem skrobi opornej wspomagającej funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma neutralny, lekko mdły smak, dlatego pasuje do słodkich zestawień – na przykład dobrze komponuje się z dodatkiem miodu lub mleka kokosowego.

Występuje w formie mąki oraz kuleczek o średnicy kilku milimetrów

Pierwszej opcji używa się do zagęszczania sosów i zup lub jako zamiennik mąki ziemniaczanej. Bezbarwne perełki znajdują za to wykorzystanie w przyrządzaniu budyniu. Internet jest pełen inspiracji dla zdrowych wyrobów cukierniczych i deserów. Niektórzy dodają kuleczki tapioki również do sałatki lub stosują jako zamiennik makaronu.

Granulat tapioki przed spożyciem powinno się gotować aż do miękkości. Zalecane jest, by namoczyć kuleczki w wodzie lub przynajmniej przepłukać je pod zimnym strumieniem. W niektórych sklepach można również znaleźć tapiokę instant. Przygotowanie trwa znacznie krócej – wystarczy zalać granulat gorącą wodą i gotować przez około pięć minut. Szczegółowe informacje odnośnie przyrządzenia powinny znaleźć się na każdym opakowaniu.

Czy tapioka gości w Twojej kuchni? Jeżeli nie, daj jej szansę, szykując zdrowy i pożywny deser!

Tapioka – jak ją wykorzystać
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *