Szałwia lekarska – właściwości oraz wykorzystanie w kuchni i medycynie

Szałwia lekarska jest to gatunek rośliny z jasnowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tym obszarem. Szałwia jest przede wszystkim jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych. Jak i również rośliny szałwii stosuje się w kosmetyce- naturalnej lub domowej.

Właściwości szałwii

Szałwia posiada bogaty skład. Bardzo ważnym jej składnikiem jest olejek eteryczny, który kryje się w liściach i całej naziemnej części rośliny. Oprócz niego, w szałwii znajdują się, takie składniki jak: mikroelementy, żywice, kwasy organiczne, karoten (będący źródłem witaminy A), flawonoidy (związki te posiadają właściwości przeciw utleniające i przeciwzapalne), witaminy B1, P i C, carnosol (hamujący rozwój stanu zapalnego), garbniki (neutralizujące wolne rodniki i wykazujące działania przeciwbakteryjne).

Dzięki właśnie tym składnikom, które wymieniłam, szałwia posiada cenne właściwości. Ma działanie przeciwpotne, przeciwcukrzycowe, moczopędne, uspokajające, rozkurczowe, żółciopędne, antyseptyczne (odkażające), ściągające i przeciwzapalne. Szałwia poradzi sobie z różnymi naszymi problemami. Szczególnie picie naparu z liści szałwii jest wskazane, gdy chcemy usprawnić układ pokarmowy. Zalecana jest go w takich dolegliwości, jak zgaga, biegunka, bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zatrucie pokarmowe, nieżyt żołądka i jelit. Stosuję się go także w celu wzmocnienie i regulacji czynności wątroby, zmniejszenia potliwości, regulacji zaburzeń miesiączkowania.

Szałwię możemy stosować również zewnętrznie. W postaci płukanki, bądź okładów, kompresów. Płukanki stosowane są w przypadku, przykładowo, schorzeń dziąsła. Natomiast osączone naparem z szałwii okłady i kompresy, pomagają w oparzeniach, odmrożeniach, owrzodzeniach, trudno gojących się ranach.

Szałwia lekarska- zastosowanie

Szałwia lekarska od wieków stosowana była jako naturalne lekarstwo w rozmaitych chorobach. Szałwię wykorzystywano m.in. w leczeniu dyskomfortu trawiennego, chorób wątroby, w zapobieganiu utraty pamięci oraz w terapii zaburzeń i chorób psychicznych.

W kuchni stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa do dań mięsnych i pasztetów. W kosmetyce ziele to możemy spotkać jako składnik preparatów do cery dojrzałej. Wchodzą także w skład płukanek do włosów (wzmacniających włosy i neutralnie przyciemniających), parówek oczyszczających i ściągających skórę twarzy.
Suszone liście szałwii, które włożone między bieliznę, odstraszają insekty. Spalane jako kadzidełko- dezynfekują powietrze.

Olejek eteryczny, który zawarty jest w ziołach, neutralizuję nieprzyjemny zapach. Ponadto preparaty z liści szałwii, które możemy kupić w aptece: zmniejszają przekrwienie błon śluzowych i skóry, ograniczają zbytnią laktację u kobiet karmiących, hamują wzrost wielu drobnoustrojów

Szałwia lekarska – zasady bezpieczeństwa

Szałwia, jak się już dowiedzieliśmy posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak należ pamiętać, aby spożywać ją z umiarem. Długotrwałe picie naparów z szałwii może powodować problemy z układem pokarmowym. Szałwia lekarska nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią.

Przeciwwskazana jest również dla osób, które mają epilepsję (padaczkę). Ze względu na zawarte w szałwii, olejki eteryczne, które mogą być powodem ataków. Szałwii również nie powinny stosować osoby przy ostrym nieżycie żołądka. Olejki eteryczne bowiem, zwarte w tej roślinie, mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.

Szałwia lekarska – właściwości oraz wykorzystanie w kuchni i medycynie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *