Szałwia – herbata i właściwości

Słowo szałwia w łacinie oznacza “leczyć”, co zdecydowanie najlepiej i najbardziej oddaje jej właściwości i możliwości zastosowania. Pochodzi z pięknych rejonów Morza Śródziemnomorskiego, ale obecnie uprawiana jest w niemalże każdym zakątku świata. Osiąga ok 50-70cm, a najbardziej charakterystyczne są jej kwiaty. Już w starożytności, zwłaszcza na terenie Grecji i Rzymu, stosowano ją jako “magiczne” ziele, uzdrawiające organizm po ukąszeniu węża czy utracie pamięci. Jak wygląda to dziś?

Szałwia właściwości

Bogata w związki żywicowe, karoten i witaminy z grupy A, C i B. Oprócz tego znajdziemy w niej minerały takie jak wapń, potas, sód, cynk i żelazo. Jednym z najpopularniejszych zastosowań, wynikających z właściw ości rośliny, jest picie 2 szklanek naparu z liści, który ma powstrzymać laktację, lub zmniejszyć nadmierną produkcję pokarmu. Podobnie w sytuacji bóli menstruacyjnych czy dolegliwości około menopauzalnych. Zawarte w szałwii fitoestrogeny wykazują działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i rozluźniające. Dlatego też, często uważa się szałwię za typowo “kobiece” zioło, które powinno być w każdej apteczce domowej. Dodatkowo, świetne sprawdzi się dla wszystkich tych, którzy od lat zmagają się z problemami na tle układu pokarmowego. Herbata lub napary z szałwii ułatwiają trawienie, leczą niestrawność, pobudzają soki trawienne oraz wzmagają apetyt. Świetnie nadają się również dla diabetyków, których celem jest utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.W przypadku występowania infekcji jamy ustnej, aft, bólu gardła czy migdałków zaleca się nie tylko picie szałwii, ale również pełną inhalację. Wszystko to zasługa jej właściwościom wykrztuśnym oraz ściągającym.

Szałwia hiszpańska

Czyli inaczej nasiona chia. Często wymieniana w parze z opisywaną obecnie szałwią officinalis, bowiem jej działanie jest równie drogocenne i wartościowe. Bogata w białko, zdrowe tłuszcze i niski wskaźnik węglowodanów. Zalecana osobom z anemią i niedokrwistością, ze względu na swój wysoki poziom żelaza, cynku i witamin z grupy E i B. Zarówno nasiona jak i olej z szałwi hiszpański jest nasączony kwasami Omega-3 i Omega-6. Oprócz tego, zawiera ogromną liczbę przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, który niczym “miotełka” pomaga pozbyć się złogów z nazych jelit. Cudownie służy wszystkim osobom na diecie, dzięki jej niskiej kaloryczności i szerokiej możliwości zastosowania w kuchni i dziennym jadłospisie.

Szałwia kwiat

W przypadku opisywanej szałwii, która ma zastosowanie w medycynie i naszej kuchni, kwiaty są łatwe do rozpoznania, ze względu na swoją specyfikę i oryginalność. Piękne, dwuwargowe, o lekko fioletowym zabarwieniu świetnie nadadzą się zarówno do ozdoby balkonu, jak i do codziennego zastosowania.Inaczej jest w przypadku tzw. szałwii błyszczącej. Jest  to klasyczna odmiana ogrodowa, której kwiaty zebrane są w czerwone kwiatostany (czasem białe lub łososiowe). Jest to roślina typowo ozdobna, nie wykazująca większych prozdrowotnych skłonności. W przypadku wyboru rośliny do naszej doniczki, warto uwzględnić te dwie, drobne acz znaczące różnice.

Szałwia w kosmetykach

Najczęściej szałwię spotkać można w produktach wspomagających leczenie nadmiernej potliwości. Producenci często umieszczają zioło w dezodorantach, antyperspirantach czy innych produktach pokrewnych. Dodatkowo szałwia często spotykana jest w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Głównie dzięki olejkom eterycznym i flawonoidom, które pomagają leczyć trądzik, wypryski, łuszczycę czy grzybicę. Zawarte w szałwii witaminy wykazują zdolności anty-starzeniowe, dlatego dodanie kilku kropli naparu z szałwii do np. balsamów czy maseczek, opóźni procesy starzeniowe skóry.

Szałwia dostępność i cena

Szałwia jest stosunkowa tania, bez względu na to jaką formę wybierzemy. Tradycyjna herbata ekspresowa to koszt nawet niższy niż 5zł. Suszona wersja to koszt niewiele większy, ok 9 zł za 50g.
Obecnie znajdziemy ją w niemalże każdy sklepie spożywczym, supermarkecie, aptece czy sklepach zielarskich.

Szałwia przepisy i zastosowanie

herbata szałwia – oczywiście najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na wypicie szałwii, jest zakup herbaty ekspresowej. Herbata w torebkach jest tania, aczkolwiek często jej napar jest dużo słabszy. Dlatego też zalecamy kupić suszone zioło (w np. sklepach zielarskich), następnie zalać je wrzącą wodą i odczekać kwadrans przed wypiciem.
napar z szałwi – podobne zastosowanie ma napar z szałwi, który należy pić po każdym posiłku (zwłaszcza tym ciężkostrawnym). Napar należy przygotowywać troszkę dłużej, dodając do niego imbiru, miodu lub lipy.

Szałwia – herbata i właściwości
5 (100%) 2 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *