Szalotka – właściwości, zastosowanie. Czym się różni od cebuli?

Czasami masz ochotę coś ugotować, szukasz przepisu, wszystko pasuje. Przyprawy masz, podstawowe składniki masz, a potem widzisz, że w przepisie jest szalotka. Szalotka? Zwykła cebula przecież nie zrobi różnicy, nic bardziej mylnego.

Co to jest szalotka?

Szalotka, fachowo zwana czosnkiem askalońskim, co prawda jest rodzajem cebuli, ale różni się od niej. Szalotka łączy w sobie zapach i smak cebuli i czosnku, dlatego możemy ją również nazwać cebuloczosnkiem. Rośnie po kilka sztuk w pęczku. Jest łatwa w uprawie. Szalotka pochodzi z Bliskiego Wschodu, jednak już w Średniowieczu rozpowszechniła się w Europie. W Polsce uprawiana jest głównie w amatorsko, w ogródkach działkowych. W porównaniu do zwykłej cebuli, szalotka ma mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne. Najkorzystniej jest sadzić ją na glebach lekkich i przepuszczalnych. Cebule szalotki sadzi się w pierwszej połowie kwietnia.

Czym się różni od cebuli?

Podstawową różnicą między zwykłą cebulą, a szalotką jest smak. Cebula szalotka ma o wiele łagodniejszy, delikatniejszy smak. Szalotka ma również wiele właściwości zdrowotnych. Możemy użytkować ją w różnych okresach wzrostu, na przykład zaczynając od zbiorów ze względu na szczypior, bogaty w witaminę C.

Szalotka występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą kolorem, kształtem i smakiem. Najbardziej popularna jest odmiana szalotki Toto, które mają złocisty kolor. Powodzeniem cieszy się także szalotka Red Sum, która jest bardzo aromatyczna i delikatna.

Szalotka – właściwości

Czosnek askaloński to roślina o bardzo szerokich właściwościach prozdrowotnych. Szalotka zawiera antyoksydanty. Posiada allicynę, substancję która zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Jest bogata w witaminy A, B, C i E, białko, węglowodany, fosfor, magnez, wapń, potas, selen, miedź, żelazo, jod. Osoby, które skarżą się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinny dodać do swojej diety czosnek askaloński. Szalotka może zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, przez swoje właściwości bakteriobójcze, dzięki którym pomaga zwalczać na przykład Helicobacter pylori. Ponadto trawi się ją łatwiej niż cebulę.

Ten rodzaj cebuli korzystnie wpływa na odporność, przez wysoką zawartość witaminy C. Pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy.
Korzyści ze spożywania szalotki jest naprawdę wiele, warto wspomnieć, że pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i pracę serca. Zapobiega zakrzepom i rozrzedza krew.

Szalotka – zastosowanie

Szalotka oczywiście doskonale sprawdza się w kuchni. Chociaż jest rodzajem cebuli, to od zwykłej, tradycyjnej jest o wiele bardziej delikatna. Od czego zacząć, szalotkę można równie dobrze spożywać na surowo, jednak zapewne sprawdzi się świetnie jako dodatek do wielu potraw. Czosnek askaloński można suszyć, piec czy marynować. Smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu sosów, sałatek, surówek, twarożków. Można ją także wykorzystać do przyprawiania ryb i mięs. Bardzo popularna jest w kuchni francuskiej, gdzie stosuje się je do sosów na bazie czerwonego wina bądź po prostu piecze albo gotuje jako przystawkę.

Wybierając szalotkę powinniśmy zwrócić uwagę na to, żeby nie była wysuszona, nie sprawiała wrażenia papierowej. Najlepiej wziąć te, które sprawiają wrażenie cięższych. Przechowywanie szalotki nie wymaga żadnych specjalnych warunków ani nie sprawia większych trudności. Najlepiej przechowywać je w zimnym i suchym miejscu.

Jeżeli nie jesteś fanem zwykłej cebuli, szalotka może być miłą odmianą. Jej smak nie jest tak ostry, a na dodatek jest źródłem witamin. Spożywana w okresach zwiększonej zachorowalności, pomoże uchronić się przed grypą i wszelkimi przeziębieniami, ale to nie wszystko jej właściwości zdrowotne. Cebulę szalotkę poleca się wszystkim, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem oraz cenią sobie dobre potrawy. Czosnek askaloński jest świetnym dodatkiem potraw, na pewno urozmaici smak dania.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *