Syrop z sosny – właściwości, zastosowanie i przepis na syrop z sosny

Syrop z sosny to naturalny produkt, który pomoże oczyścić organizm, jest znakomitym lekiem wykrztuśny i przeciwbakteryjny, a także jego zastosowanie może zapobiegać przeziębieniu. Warto wspomnieć, że również jest stosowany do leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Właściwości syropu z sosny

Do przygotowania syropu z sosny wykorzystuje się młode pędy sosny, igliwie, żywicę, a także drewno. Pędy sosny są bogate w olejki eteryczne, które wykazują działanie wykrztuśne, odkażające oraz rozgrzewające a także zawierają związki mające pozytywny wpływ na apetyt i wzmacniające odporność. Młode pędy sosny zawierają również związki, które działają uspokajająco. W młodych pączkach sosny są flawonoidy, którym przypisuje się działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, rozkurczowe i moczopędne. Witamina C, która jest obecna, wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki. Węglowodany zawarte w młodych pączkach sosny dodają organizmowi energii. Młode pędy sosny pełne są soli mineralnych, które odpowiadają za regulację naszej gospodarki wodnej organizmu.

Zastosowanie syropu z sosny

Syrop z sosny może być stosowany profilaktycznie codziennie po 1 łyżeczce przez cały rok, żeby zwiększyć odporność organizmu, dlatego warto jest mieć go w swoim domu. Najczęściej syrop stosowany jest w czasie choroby dróg oddechowych, a także bólu gardła. Przyniesie również ulgę w czasie uporczywego kataru, kaszlu, a także podczas infekcji. Jeśli czujesz osłabienie, masz dreszcze to sięgnij po ten syrop, a na pewno poczujesz się dużo lepiej i zapobiegniesz rozwojowi choroby. Taki syrop może mieć lepsze działanie, gdy przygotujemy go sami, niż kupione produkty w aptece.

Przepis na syrop z sosny

Bardzo łatwo i szybko można przygotować syrop. Poniżej podajemy przepis jak to zrobić:

Składniki:

  • Młode pędy sosny
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Młode pędy z sosny wkładamy w garczku i zalewamy wodą, tak aby je przykryć.
  2. Następnie gotujemy do miękkości pędów mniej więcej ok. 1 godzinę.
  3. Kolejny krok to odcedzanie. Na każdy litr otrzymanego syropu dodajemy 1 kg cukru.
  4. Ponownie gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
  5. Na koniec wlewamy w małe słoiki i wekujemy je po 15 minut.

To tyle. Syrop gotowy. Teraz możemy cieszyć się większą odpornością, energią i lepszym samopoczuciem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest