Syrop z chrzanu na odporność – jak go zrobić? Właściwości

Wielkimi krokami zbliża się do nas sezon jesienny, w którym bardzo często towarzyszą każdemu z nas infekcje oraz przeziębienia. Dostępność specyfików w aptekach jest bardzo wysoka, ale nie każdy z nich korzysta. Podczas początkowego stadium infekcji warto wybrać naturalne środki. Naturalnymi „antybiotykami” są: czosnek, cebula, imbir oraz chrzan.

Chrzan słynie z cennych właściwości. Jedną z nich można rozpoznać od razu po jego spróbowaniu. Warzywo ma specyficzny, ostry smak. Dzięki niemu posiada zastosowanie w zwalczaniu wszelkich bakterii oraz infekcji, a także pobudzaniu systemu odpornościowego. Nic dziwnego, że syrop z chrzanu jest uwielbiamy w sezonie jesienno-zimowym.

Jak go zrobić?

Należy przygotować:

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • Szklanka chłodnej, przegotowanej wody
  • 200 g miodu
  • Łyżeczkę soku z cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składki należy razem wymieszać oraz umieścić we wcześniej wyparzonym słoiku. Mikstura powinna zostać odstawiona na trzy dni. Po tym czasie należy przecedzić mieszankę przez gazę, a uzyskany płyn przelać do słoika. Podczas podawania, łyżkę uzyskanego syropu należy rozcieńczyć ze szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Syrop można stosować 3-4 razy dziennie. Jednym z zaskakujących właściwości syropu jest jego wspomaganie w odchudzaniu. Zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie oraz wpływa na szybszą przemianę materii. Pozbywa się uczucia ciężkości oraz nabrzmienia. Syrop z chrzanu na odchudzanie opinie są bardzo zachęcające. Wiele Polek po spróbowaniu tego środka wprowadza je w życie i na stałe cieszy się smukłą oraz zdrową sylwetką.

Jednak mimo nadzwyczajnych właściwości, jakie daje syrop z chrzanu jest grupa osób, która powinna takiego środka unikać. Nie powinny go stosować osoby z chorobami nerek, wrzodami, oraz kobiety karmiące.

Chrzan – jakie posiada właściwości?

Chrzan oprócz funkcji dekoracyjnej w koszyku wielkanocnym, posiada liczne zastosowania lecznicze. Doskonale sprawdza się jako antybiotyk oraz działa bakteriobójczo. Jest również sprawdzonym środkiem na problemy z trawieniem oraz usprawnia przemianę materii. Przynosi ulgę przy dolegliwościach związanych z chorobami wątroby oraz woreczka żółciowego. Jest również wskazany przy reumatyzmie, rwie kulszowej oraz boleściami kręgosłupa. Działa rozgrzewająco – wystarczy pokroić chrzan w cienkie plastry i przyłożyć je w miejsce nacisku.

Warzywo jest bardzo pomocne w gospodarstwie domowym. Pokrojone plastry położone w spiżarni wzdłuż przetworów – wydłużają ich trwałość. Zaś dodanie ich do kiszonych ogórków zapobiega ich mięknięciu. Specyfik można wykorzystać w kosmetyce, tworząc domowe spa. Jednak trzeba pamiętać, że nadmierne używanie warzywa do celów kosmetycznych może wywołać podrażnienia.

Chrzan fenomenalnie sprawdza się jako domowe mleczko do codziennej pielęgnacji twarzy. Wystarczy drobno utarty korzeń wymieszać z pół litrem mleka. Miksturę należy ugotować, a następnie odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowany roztwór należy nałożyć na twarz. Cera po takim zabiegu będzie nawilżona, zregenerowana oraz lekko rozjaśniona. Chrzan posiada wiele właściwości oraz zastosowań w codziennym życiu. Wspomaga nie tylko organizm podczas infekcji, ale również uśmierza bóle reumatyczne. Nawilża oraz regeneruję cerę, a także wpływa na wygląd naszej sylwetki. Jest doskonałym kompanem dla innych produktów – wydłuża ich trwałość. Jest zdecydowanym faworytem wśród produktów uniwersalnych, które są na wyciągnięcie ręki.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *