Syrop klonowy – co warto o nim wiedzieć

Jednym z coraz bardziej popularnych produktów eksportowych jest syrop klonowy. Znajdujemy go w przepisach, na półkach sklepowych czy w gazetach. Często budzi zainteresowanie, ale z obawy przed nieznanym albo z braku pewności czy należy go jeść na diecie zostawiamy go w sklepie.

Czy wiecie o nim coś więcej niż to, że sprowadzany jest z Kanady? Ile tak naprawdę wiemy o tym produkcie? Skąd pochodzi? Czy warto go jeść?

Oto garstka największych ciekawostek odnośnie syropu klonowego – założymy się,że tego o nim nie wiedzieliście!

1. Skąd ten syrop?
Syrop swoje pochodzenie zawdzięcza rdzennym Amerykanom. Po raz pierwszy Indianie zaczęli go używać w Ameryce Północnej, a potem zainteresował Europejczyków. Wydobywa się go z drzew klonowych, które mają minimum 30lat, wiercąc w ich korze dziury. Oczywiście ile drzew tyle rodzajów syropu – nie mniej jednak wymogi nie pozwalają by syrop miał mniej niż 66% cukru. Ważne również by zbiór odbywał się wiosną – to wtedy syrop ma najlepszy, najsłodszy smak.

2. Wartości odżywcze
Na pierwszy rzut oka brzmi to… słodko, prawda? Spokojnie, syrop klonowy to nie tylko cukier. Wbrew pozorom jest to ogromne źródło żelaza, potasu i wapnia. Szacuje się iż ma 15 raza więcej wapnia i 10 razy więcej sodu niż np polski miód. Dodatkowo zawiera cynk i mangan. Oprócz minerałów znajdziemy również szereg witamin z grupy B, a także niacynę (która obniża poziom cholesterolu we krwi) i kwas foliowy. Jedynym jego minusem jest wysoki indeks glikemiczny (65), a więc cukrzycy muszą podchodzić do niego z większą ostrożnością.

3. Jest lepszy niż cukier
Cóż, dużo lepszy! Mimo, że w 75% zawiera sacharozę nadal wygrywa w tym rankingu!
Wieloletnie badania wykazały iż osoby które zastąpiły cukier syropem klonowym mają lepsze wyniki cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo syrop, w przeciwieństwie do cukru, zawiera przeciwutleniacze, a także substancje przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Hamuje więc wzrost komórek raka np. prostaty czy płuc.

4. Przyjaciel wątroby
Ostatnio przeprowadzone badania wykazały iż syrop przyczynił się do obniżenia enzymów wątrobowych, takich jak ALT, DHL i AST. Wszystko to zasługa polifenoli, które znajdziemy też w jagodach, herbacie czy winie.

5. Syrop jest nawet lepszy od…
To, że syrop jest lepszy od cukru to żadna sztuka. A co jeśli wygrywa w rankingu przeciwutleniaczy z najpopularniejszymi, zdrowymi warzywami takimi jak: kapusta czy pomidor? Brzmi nieźle, prawda?

6. Nie tylko do naleśników
Syrop klonowy to przede wszystkim dodatek do amerykańskich naleśników? Nic bardziej mylnego! W związku ze wzrostem popularności tego dodatku kucharze coraz częściej eksperymentują i dodają go do innych dań. Dlatego też coraz częściej syrop klonowy jest elementem marynaty do mięs, dodatkiem na gofry, ciasta czy do drinków.

Nie wiem jak Wy, ale my jesteśmy w pełni przekonani, że następnym razem warto sięgnąć po ten produkt i wypróbować go zamiast cukru.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *