Sprawdzamy garnki oraz ich powłoki, czyli poradnik zakupowy

Wysokiej jakości garnki to naczynia, które z pewnością sprawdzą się podczas codziennego przygotowywania różnorodnych posiłków. Dobrze dobrany zestaw garnków powinien składać się co najmniej z kilku naczyń o różnych pojemnościach. Co więcej, takie komplety w większości przypadków składają się nie tylko z klasycznych modeli. Część z nich jest np. wzbogacona o rondle, brytfanny czy naczynia do gotowania na parze. W tym tekście przedstawiamy najpopularniejsze garnki oraz ich powłoki.

Jak wybrać dobry garnek?

Nie da się ukryć, że zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych znajdziemy ogromny wybór garnków. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że każdy dostępny na rynku model ma swoje wady i zalety. Osoby, które chcą gotować zdrowo, powinny zwrócić uwagę na to, aby wybrane przez nich naczynie nie było wyprodukowane z żadnych szkodliwych substancji. Jeśli górę biorą względy ekonomiczne i zależy nam na oszczędzaniu energii, wybierzmy garnek, który dobrze przewodzi ciepło.

Emaliowane garnki Florina

Emalia to jedna z najchętniej i najczęściej wybieranych powłok, jeśli chodzi o garnki. Jest to przede wszystkim antybakteryjny oraz odporny na działanie wielu substancji materiał, który niestety dość szybko zaczyna odpryskiwać, co sprawia, że zużyte naczynia szkodliwie oddziałuje na żywność. W takiej sytuacji zarówno garnek, jak i patelnia nadaje się do wyrzucenia.

Garnki teflonowe

Jeżeli chodzi o popularność, na drugim miejscu znajdują się garnki teflonowe. Warto zauważyć, że to tworzywo charakteryzuje się ogromną odpornością jeśli chodzi o działanie środków chemicznych oraz wysokich temperatur. Nie da się jednak ukryć, że powłoki teflonowe słyną przede wszystkim z nieprzywierania do nich żywności. Dzięki temu korzystanie z nich nie wymaga używania tłuszczu.

Nowoczesne garnki aluminiowe

Kolejne garnki Florina, na które warto zwrócić uwagę to modele aluminiowe pokryte różnymi powłokami nieprzywierającymi. Komplety tych naczyń sprawdzą się nie tylko w tradycyjnych kuchniach, są także świetnym uzupełnieniem nowoczesnych wnętrz. Rondle Florina wykonane z aluminium szybko się nagrzewają, dzięki czemu znacznie skracają czas gotowania i pozwalają na oszczędność energii. Warto dodać, że aluminiowe korpusy są o wiele lżejsze np. od ich stalowych odpowiedników. Musimy jednak pamiętać o tym, że garnki aluminiowe nie są tak wytrzymałe, jak np. naczynia ze stali. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia ich powłoki, z uwagi na to należy używać odpowiednich przyborów kuchennych, najlepiej bez ostrych krawędzi.

 

Nie da się ukryć, że garnki stalowe dominują w ofercie rynkowej tego typu naczyń. Te modele spotkamy nie tylko w domach, ale także w zakładach gastronomicznych. Stalowy garnek Florina jest trwały, łatwy w utrzymaniu i dodatkowo dobrze przewodzi ciepło. Najbardziej pożądanymi modelami są te z grubym dnem i o nieco większej wadze.

Jakie garnki są najzdrowsze?

Jak widać różnorodność dostępnych na rynku produktów może przyprawić nas o zawrót głowy. Jak więc wybrać garnki, które będą bezpieczne dla naszego zdrowia? Tego typu naczynia powinny spełniać co najmniej kilka warunków:

  • najbezpieczniejsze modele posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny),
  • materiały, które wykorzystano do produkcji, nie zawierają szkodliwych składników, takich jak: kadm, ołów czy niskiej jakości teflon,
  • wysokiej jakości produkty są odporne na działanie temperatury,
  • posiadają grube dno, które jest odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Zdrowe gotowanie to podstawa naszych czasów. Do przygotowywania potraw potrzebujemy nie tylko świeżych i zdrowych produktów, niezwykle istotne są także nieszkodliwe naczynia, które powinny znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni. Z uwagi na to, do przygotowywania codziennych posiłków warto wybrać wysokiej jakości garnki, które będą służyć nam przez lata.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *