Sól himalajska- czym różni się od tradycyjnej soli?

A właściwie sól himalajska różowa, bo tak brzmi pełna, właściwa nazwa. Od lat stosowana w Pakistanie, gdzie wiedzie prym jako składnik leczniczy. To właśnie tam wydobywana jest najczęściej i najchętniej, z terenów wysuszonych po dawnych brzegach oceanów. Zbierana w ten sposób nie zawiera w sobie zanieczyszczeń i jest w pełni naturalna. Coraz częściej zaleca się ją zamiast soli kamiennej lub jodowanej. Dlaczego?

Sól himalajska właściwości

Po pierwsze sól himalajska nie jest powiązana z chlorkiem sodu, który jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Oznacza to iż sól nie tylko dodaje smaku naszym daniom, ale również dodaje smaku naszemu samopoczuciu. Zastąpienie soli kamiennej solą himalajską mniejsza dolegliwości jelitowe, a także korzystniej wpływa na czynności serca. Dodatkowo regularne spożywanie jej reguluje objetość krwi, bierz uedział w skurczach mięśniowy, zmniejszając tym samym ryzyko występowania nadciśnienia. Oprócz tego wykazuje zdolności wyrównujące pH organizmu, pomaga pozbyć się toksyn, a także może przyczynić się do zmniejszenia zapalenia stawów i artretyzmu.
Warto dodać iż jest to dobry sposób na dodatkową (ale nie jedyną) suplementację potasu, wapnia i żelaza.

Sól himalajska skład

Sól himalajska to skład przesiąknięty minerałami. Spożywanie jej jest zalecane ze względu na wysoki poziom magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, selenu i chromu. Oprócz tego znajdziemy w niej ok 100 innych pierwiastków. Uważajmy jednak z jej ilością, ponieważ w tych wielu pierwiastkach znajdziemy min. szkodliwą i niebezpieczną rtęć czy ołów.

Sól himalajska cena

Cena soli himalajskiej jest odrobinę większa od tradycyjnej, białej soli kuchennej. Sól zamknięta w niewielkim młynku to gwarancja świeżego i aromatycznego smaku, ale również sporych kosztów. 100g soli znanej marki to koszt ok 7zł. Ta sama sól w kryształkach, kupowana na wagę, to ok 5zł za 500g. Najlepsza i najpraktyczniejsza sól drobna, pakowana w dużych woreczkach, kosztuje ok 7zł za 1kg. Obecnie sól kupimy w każdym sklepie spożywczych, sklepie zielarskim, a nawet sklepie internetowym. Uważajmy jednak na ceny i czytajmy skład, bowiem często firmy windują ceny w górę, oferując nam kilogramowy woreczek w cenie nawet 50zł.

Sól himalajska jest bez wad?

Niestety nie. Pamiętajmy iż pomimo wszystkich wymienionych walorów i właściwości nadal mamy do czynienia z sodem. To on powoduje zbieranie się wody, opuchnięcia i problemy na tle układu krążeniowego (głównie powodując nadciśnienie) oraz układu nerwowego. Slogany o najzdrowszej przyprawie i soli na świecie są delikatnie mylące. Ilość pierwiastków jest duża, ale wiele z nich występuje w naprawdę niewielkiej, nieodczuwalnej przez organizm gramaturze (np Selen to tylko 0.05ppm w 1kg produktu). . Jak zawsze w takich przypadkach kluczem do sukcesu jest umiar. Zalecamy zatem zastąpienie soli białej tą różową, z jednoczesnym podkreśleniem iż spożywanie jej musi być w granicach naszego rozsądku.

Sól himalajska zastosowanie

Oczywiście, oprócz zastosowania soli w kuchni, jako przyprawa, zastosować ją możemy w wielu innych, wartościowych i praktycznych czynnościach dnia codziennego. Oto kilka pomysłów.

  • płukanka – idealny domowy lek na chrypkę, zapalenie gardła, ból czy podrażnienie. Jej działanie dezynfekujące cudownie sprawdza się po koncercie lub w przypadku postępującego przeziębienia
  • kąpiele – zamiast kupowanej soli zapachowej możemy przygotować własne spa domowe. Do wody wystarczy wrzucić kilka łyżek soli himalajskiej ( można wcześniej połączyć ją z olejkami, skórką pomarańczową lub cynamonem). Taka kąpiel relaksuje, ale również inhaluje nasze drogi oddechowe.
  • okłady – przygotowane okłady z soli łagodzą ukąszenia po komarach czy pszczołach
  • peeling – przygotowany w domu peeling złuszcza naskórek i pomaga pozbyć się nadmiernego cellulitu

Czy sól himalajska ma jod?

Ostatnie dywagacje naukowców dotyczyły występowania jodu w soli. Jest to wyjątkowo istotne dla osób zmagających się z chorobami tarczycy. W najnowszych badaniach potwierdzono iż w soli himalajskiej możemy odszukać <0,1 g/kg, tj. <10 mg/100 g tego pierwiastka. Niedobór jodu może być bardzo niebezpieczny, bowiem przyczynia się do powiększania gruczołu tarczycowego, oraz do występowania tzw. kretynizmu, w przypadku rosnącego płodu. Wniosek jest więc prosty – wybór soli himalajskiej jest po prostu zdrowszą decyzją.

Sól himalajska- czym różni się od tradycyjnej soli?
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *