Sok z marchwi – zalety i właściwości odżywcze

Sok z marchwi to bardzo dobry sposób przede wszystkim na witaminy. Pijąc sok, dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę składników. Pozwala również na przyswajanie większej ilości warzyw. Forma soku jest również dużo lepsza dla organizmu. Ma bardzo dobre właściwości, bardzo pozytywne dla naszej krwi. Dlatego warto go pić jak najczęściej. Plusem, jest jego łatwe przygotowanie. Wystarczy tylko zakupić kilka marchwi, umyć i obrać. Następnie pokroić na mniejsze plastry, i wrzucić do sokowirówki. Posiada również właściwości przeciwrakowe.

Właściwości odżywcze soku z marchwi

Chora na raka Ann Cameron, pisarka u której zdiagnozowano raka piła codziennie przez osiem miesięcy sok z marchwi. Obniża również ryzyko problemów z układem krążenia. Dlatego, jest bardzo dobrym składnikiem naszej diety. Badanie pokazują, że osoby , które regularnie piją ten sok, mają brak podwyższonego cholesterolu. Również sok z marchwi poprawia wzrok, ponieważ zawiera luteinę i zeaksantynę. Również idealnie wpływa na poprawę wyglądu skóry. Staje się bardziej gładka. Mitem jest również, że skóra od dużej ilości soku z marchwi może stać się żółta. Należy jednak, mimo wszystko dbać o urozmaicanie diety. To bogate źródło beta-karotenu, i witaminy A. Co najważniejsze to naturalne i całkowicie bezpieczne dla każdego. Ważne jest aby sok był przygotowywany własnoręcznie w domu. Wtedy, wiemy, że jest pozbawiony składników chemicznych. Sok z marchwi można również łączyć z innymi dodatkami. Świetnym połączeniem jest dodanie jabłka i odrobinę soku z cytryny. Wtedy, będzie miał nieco mocniejszy smak. Warto pamiętać, że dwie szklanki soku dziennie pomagają w niedoborze składników odżywczych. Jednak warto pamiętać o kilku rzeczach.

Zdrowa marchew – jaką wybrać w sklepie?

Przy zakupie marchwi należy pamiętać, aby nie była pełna substancji chemicznych. Jest to brane pod uwagę szczególnie wtedy, kiedy chcemy pić sporo soku. Nie należy również kupować marchwi wcześniej umytej, najlepiej jeśli jest pokryta naturalnym gruntem. Starać się nie obierać marchwi ze skóry, ponieważ wtedy zabiera się mnóstwo składników odżywczych. Warto zainwestować w wieloobrotową wyciskarkę, ponieważ jest dużo lepsza od sokowirówki. Sok należy pić zaraz po wyciśnięciu. Jeśli jednak chcemy go trzymać należy przechowywać w lodówce nie więcej niż dwa dni. Kiedy nie mamy takiej możliwości, warto nabyć hermetyczny pojemnik. Do soku z marchwi można dodawać różne składniki, należy jednak pamiętać aby przy tym nie neutralizować jego smaku. Warto spróbować wielu różnych dodatków.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *