Smalec gęsi – wartości odżywcze i lecznicze. Dlaczego warto go jeść?

Smalec gęsi – zdrowy tłuszcz, który pomoże w walce z cholesterolem, uśmierzy bóle reumatyczne i poprawi kondycję skóry. Smalec wytapiany z gęsiny kojarzy się raczej z ciężką, wysoce kaloryczną kuchnią, którą z pewnością powinny omijać osoby borykające się z problemem wysokiego cholesterolu – nic bardziej mylnego! Otóż gęsi tłuszcz to zdrowy dodatek, który posiada wiele różnorodnych zastosowań. Doskonale sprawdzi się w kuchni, ale można wykorzystać go również zewnętrznie. Traktowany jako gęsta maść pomoże w problemach z reumatyzmem i zapaleniem płuc. Jego wyjątkowe właściwości znalazły także zastosowanie w kosmetyce – smalec gęsi spłyca zmarszczki i wygładza skórę.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zazwyczaj nie są polecane przez dietetyków. Spożywanie ich w dużej ilości może przyczynić się do powstawania wielu chorób – miażdżycy, podniesienia poziomu „złego” cholesterolu LDL i zakrzepów krwi. Ta grupa tłuszczy posiada w swym składzie wiele nasyconych kwasów, dlatego przyjmowanie ich w dużych ilościach, może prowadzić również do rozwoju nowotworów, nie wspominając już o ich kaloryczności, które mogą w szybkim tempie doprowadzić do otyłości.

Smalec z gęsi – właściwości odżywcze

Smalec gęści to jednak zupełnie inna historia, a właściwie skład, któremu bliżej jest do oliwy z oliwek niż do niezdrowego tłuszczu wieprzowego. Mianowicie, smalec z gęsiny zawiera w sobie nie tylko kwasy tłuszczowe nasycone, ale również jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych i jednonasyconych. Szczególnie ostatni składnik (występujący tu pod postacią kwasu oleinowego) jest szczególnie ważny, ponieważ to on jest odpowiedzialny za obniżenie cholesterolu LDL, oraz utrzymywanie odpowiedniego poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Oprócz tego, kwas oleinowy dba również o prawidłową pracę układu sercowo-krążeniowego i naczyniowego. Chroni przez powstawaniem zakrzepów krwi oraz zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. Innymi, równie przydatnymi składnikami smalcu gęsiego są witaminy z grupy B oraz witamina A i E. Dobry tłuszcz z gęsi to także źródło żelaza, magnezu, potasu i cynku.

Gęsi smalec – zdrowy dodatek do ciast

Smalec z wytopionego tłuszczu z gęsiny zawiera w sobie wiele cennych składników, które pomogą w zachowaniu zdrowia, a kolejnym atutem tego super-produktu jest to, że nawet podczas bardzo wysokich temperatur (200 stopni Celsjusza) jego skład jest niezmienny. Oznacza to, że wszystkie witaminy, tłuszcze i minerały nie zniknął nawet podczas pieczenia i gotowania. Tłuszcz ten sam w sobie jest dosyć neutralnym produktem, jeśli chodzi o smak i zapach. Swobodnie możemy wykorzystywać go do przygotowania ciast. Najlepiej jednak smakuje na zimno – aby nieco podkręcić jego walory smakowe dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie smalcu z cebulką i jabłkiem. Taka przekąska (pamiętajmy o tym, że mimo wielu zdrowotnych właściwości, to nadal pozostaje on kalorycznym produktem) pomoże uniknąć problemów z cholesterolem i zadba o odpowiednią pracę naszego serca i przepływu krwi.

Tłuszcz z gęsiny – maść na różnorodne dolegliwości

Gęsta konsystencja smalcu może również posłużyć jako dobroczynna maść, która skutecznie pomoże w walce z bólami stawów i mięśni. Stopiony tłuszcz ma właściwości przeciwzapalne, działa silnie rozgrzewająco i łagodzi dolegliwości. Oprócz tego, jest również doskonałym sposobem na męczący kaszel i zapalenie płuc. Można przyjmować go w formie płynnej (jako dodatek do ciepłego mleka), jako kompres lub smarować nim plecy i klatkę piersiową.

Zastosowanie na skórę – spłycenie zmarszczek, wygładzenie i leczenie stanów zapalnych

Kolejnym zastosowaniem smalcu z gęsiny jest traktowanie go jako kremu. Wsmarowany w skórę znacząco poprawi jej wygląd – stanie się ona gładsza, a zmarszczki będą mniej widoczne. Stopiony tłuszcz ma gęstą, tłustą konsystencję, która wnika głęboko w warstwy skóry, co zapewnia jej regenerację i mocne nawilżenie. Smalec działa również przeciwzapalnie, dlatego może być stosowany jako naturalna kuracja na łuszczącą się, suchą skórę.

Smalec gęsi – wartości odżywcze i lecznicze. Dlaczego warto go jeść?
5 (100%) 1 głosów