Słodycze czyli, co unikać a na co można sobie pozwolić?

Słodycze. Wszyscy je uwielbiają. Czekoladki, ciasta pełne słodkiego kremu czy też lody, pieszczą podniebienia i poprawiają nastrój. Niestety, te kaloryczne przekąski mogą stanowić przeszkodę dla zdrowego trybu życia. Czy wszystkie słodycze są niezdrowe? Sprawdźcie, na co zwracać uwagę podczas zakupów oraz jak samodzielnie przygotować apetyczne desery.

Słodycze – czego należy unikać?

Niestety większość słodkich wyrobów, które możemy znaleźć w sklepach, jest pełna składników niekorzystnych dla naszego zdrowia. Są to:

  • Cukier, który spożywany w odpowiedniej ilości nie jest niebezpieczny. Jednakże w kupnych słodyczach najczęściej występuje już na pierwszym lub drugim miejscu w składzie. Z kolei nadmiar cukru w diecie przyczynia się do przybierania na wadze oraz występowania wielu chorób, np. cukrzycy.
  • Syrop glukozowy, czyli roztwór składający się głównie z glukozy i małej części z cukrów złożonych. Jego oddziaływanie na organizm jest takie same jak cukru, więc w małej ilości nie jest szkodliwy. Podobnie jednak jak cukier, stanowi główny komponent kupowanych słodyczy.
  • Syrop glukozowo-fruktozowy, który również jest zamiennikiem cukru. Jego obecność w diecie jest zdecydowanie bardziej niekorzystna niż w przypadku syropu glukozowego. Wywołuje nagłe zmiany stężenia glukozy i insuliny we krwi. Przyczynia się do rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu II.
  • Tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Ich spożywanie sprawia, że wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Mówi się też, że zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów, depresji, a nawet bezpłodności.
    Sztuczne barwniki i aromaty. Substancje te nie wnoszą do produktu żadnych wartości odżywczych, a część z nich ma negatywny wpływ na zdrowie.

Słodycze – które z nich są zdrowe?

Na szczęście, nie wszystkie dostępne słodycze wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Produkty, po które możemy sięgać bez obaw to:

  • gorzka czekolada – znajdziemy w niej makroelementy takie jak magnez i potas, a także antyoksydanty. Są to substancje zapobiegające procesom utleniania, tym samym opóźniają procesy starzenia. Przyczyniają się również do zapobiegania wielu chorobom. Wybierając czekoladę należy zwrócić uwagę na to, by zawartość kakao była jak najwyższa.
  • sezamki – te mini batoniki powstałe z połączenia sezamu i miodu są źródłem cennych substancji. W sezamie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (np. A i E) oraz niektóre makroelementy, takie jak magnez i żelazo.
  • chałwa – wytwarzana również z sezamu, ma zatem podobny wpływ na organizm. Więcej na temat chałwy pisaliśmy tutaj: https://poradyfit.pl/chalwa-z-czego-powstaje-i-jaka-ma-wartosc/

Należy pamiętać o tym, żeby podczas zakupu słodyczy zwracać szczególną uwagę na ich skład. Najlepiej kiedy jest krótki, a większość składników to substancje naturalne.

Fit słodycze – przepisy

Zdrową alternatywą dla gotowych słodyczy kupowanych w sklepie są takie, które możemy przygotować samodzielnie. Oprócz tego, że są przepyszne mają jeszcze co najmniej 2 zalety. Po pierwsze wiemy dokładnie co się w nich znajduje, a po drugie są bezpieczne dla sylwetki. Poniżej przedstawiamy 3 proste przepisy na fit słodycze. Smakują wspaniale, a ich przygotowanie jest bajecznie łatwe i zajmuje niewiele czasu.

Lody z banana i masła orzechowego (jedna porcja)

  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego

Pokrojonego w kawałki banana zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki zblendować razem z łyżką masła orzechowego. Gotowe! 😊

Ciasteczka owsiane

  • 100 g płatków owsianych
  • 2 banany
  • + ulubione dodatki (suszone owoce, orzechy, nasiona)
    Do miski wsypać płatki owsiane oraz dodatki. Dodać banany i ugniatać widelcem do połączenia składników. Z tak powstałej masy formować kulki, kłaść na blachę i spłaszczać, żeby powstały krążki. Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 10 min.

Krem czekoladowy (zdrowy zamiennik nutelli)

  • 10 daktyli
  • szklanka orzechów laskowych
  • szklanka mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki kakao
    Wszystkie składniki zblendować. Krem można jeść na kanapkach, podawać z goframi czy naleśnikami lub po prostu wyjadać łyżeczką.

Pyszne i zdrowe desery możemy również przyrządzić na bazie nasion chia. Pisaliśmy tym tutaj: https://poradyfit.pl/pudding-chia-czyli-dietetyczny-deser-3-proste-przepisy/

Podsumowując, nie musicie całkowicie rezygnować z jedzenia słodyczy. Pamiętajcie jednak, żeby wybierać takie z dobrym składem lub przygotowywać je samemu. To pozwoli Wam cieszyć się pysznym smakiem deserów bez obaw o zdrowie i sylwetkę.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *