Ser halloumi czym jest? Właściwości oraz wykorzystanie

Ser halloumi – ten cypryjski przysmak znany jest na całym świecie. W Polsce również można kupić go bez większych problemów. Jest smaczną alternatywą popularnych serów, często wykorzystywany do dań dietetycznych i wegetariańskich. Czym jest ser halloumi i czy warto go jeść?

Czym jest ser halloumi?

Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ma biały kolor. Cechuje się dużą elastycznością, mimo, że należy do gatunku serów półtwardych. Może być spożywany na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze. Halloumi bardzo często porównuje się do włoskiej mozzarelli. Wszystko dlatego, że oba sery przygotowywane są w podobny sposób, jednak używa się do nich zupełnie innych rodzajów mleka. Struktura sera zazwyczaj jest zwarta, a posmak ma słony. Warto wiedzieć, że dawniej mięta oprócz nadawania smaku miała chronić produkt przed zepsuciem ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze.

Oryginalny ser halloumi wytwarzany jest tylko na Cyprze. Dla Cypryjczyków stanowi bardzo ważny element ich narodowej kuchni i najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy wyspy. Przeciętny Cypryjczyk spożywa 8 kg tego sera każdego roku. Ser halloumi popularny jest we wschodniej części Morza Śródziemnego. Obecnie można go kupić także w Polsce, chociaż cena jest stosunkowo wysoka, w porównaniu z innymi serami. Znajdziemy go przede wszystkim w sklepach z produktami kuchni śródziemnomorskiej oraz na targach żywności. Coraz częściej również widnieje na półkach w supermarketach, zwłaszcza kiedy są organizowane tygodnie kuchni śródziemnomorskiej. Cena takiego sera to ok 10 zł.

Obecnie produkowane się różne odmiany sera halloumi np. bez skórki, ale z dodatkiem liści mięty dla ożywienia mlecznego smaku. Na wsiach wytwarzany jest głównie ze świeżego mleka koziego lub owczego, ale w przemyśle mleczarskim wykorzystuje się także krowie mleko. Skład prawdziwego halloumi to maksimum 46 procent wody, minimum 43 procent tłuszczu, 22 procent białka i około 3 procent soli. Ser sprzedawany jest w kształcie lekko zaokrąglonej kostki o wadze 200-250 gram.

Smaczny i bardzo zdrowy – właściwości sera halloumi

Halloumi jest doskonałym zamiennikiem innych serów. 100 g tego produktu dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka. Ser ten jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz sodu – składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawiera za to witaminy C oraz błonnika pokarmowego, dlatego przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Nie jest tłusty, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które dbają o linię.

Ser halloumi – przepisy

Ten niezwykle smaczny ser można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cypryjczycy potrafią zajadać się nim do każdego posiłku. Można jeść go jako przekąskę, choć równie smaczny jest na kanapkach albo z sałatą – w tej wersji jest doskonałą przystawką. W wersji deserowej podawany jest z plastrami melona lub jako dodatek do owocowych sałatek.
Jeśli po wyjęciu z opakowania ser jest dla nas zbyt słony, nadmiaru soli pozbywamy się zanurzając go na kilkanaście minut w mleku o temperaturze pokojowej.

Lekko i zdrowo – przepis na sałatkę z serem halloumi

  • 2 garście szpinaku
  • 300 g truskawek
  • 220 g sera halloumi (1 opakowanie)
  • 6 łyżek płatków migdałów
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Szpinak opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach.
  2. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na szpinaku.
  3. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Dodać do sałatki.
  4. Wymieszać w miseczce starty imbir, miód, oliwę, sok z cytryny, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać po sałatce. Po wierzchu posypać zrumienionymi płatkami migdałów.

Propozycja na obiad – przepis na polędwiczki z serem halloumi

  • 500 g zielonych szparagów (pęczek)
  • 450 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g szynki serrano, parmeńskiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)
  • 200 g sera halloumi
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę w większym garnku. Szparagi opłukać i odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić i od razu przepłukać zimną wodą. Szparagi przekroić na pół.
  2. W międzyczasie ugotować ziemniaki oraz przygotować sałatę (doprawić ją solą dopiero przed podaniem).
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  4. Z polędwiczki odciąć białe włókna i żyłki. Pokroić na 1,5 cm plasterki, rozbić je na cieńsze filety. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (nie za dużo, bo szynka i ser mogą być słone).
  5. Filety z polędwiczki położyć na desce, na środek kłaść po 2 połówki szparaga, na środek kostkę (około 2 x 3 cm) sera, zwinąć roladkę – zawinąć dwa boki mięsa do środka, założyć je na siebie w miejscu gdzie leży ser.
  6. Plasterki szynki przekroić wzdłuż na dwie cieńsze połówki. Każdą roladkę zawinąć w połowę plasterka szynki. Roladki układać w żaroodpornej formie do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  7. Podawać z sałatką, ziemniakami i zsiadłym mlekiem posypując koperkiem.

Alternatywa dla wegetarian – hamburgery z grillowanym serem halloumi

  • bułeczki hamburgerowe
  • 250 g sera halloumi (do grillowania)
  • ajvar (pasta z papryki, kupiona lub domowa)
  • musztarda
  • majonez
  • Wersja dodatków nr 1
  • sałata
  • ananas
  • czerwona cebula
    Wersja dodatków nr 2
  • rukola
  • pomidor
  • awokado

Przygotowanie

  1. Przygotować bułeczki hamburgerowe. Plasterki obranego ananasa położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 7 minut z każdej strony.
  2. Ser halloumi pokroić na plasterki, obtoczyć w oliwie i grillować po ok. 5 minut z każdej strony, w połowie smażenia podważyć ser łopatką i przewrócić na drugą stronę.
  3. Bułeczki przekroić i zrumienić w miejscu rozcięcia (np. na tosterze lub na patelni grillowej). Górną połówkę posmarować musztardą, spód grubszą warstwą ajvaru wymieszanego z łyżeczką majonezu (można też doprawić chili).
  4. W wersji dodatków nr 1 na spodzie bułki ułożyć liście sałaty, plaster ananasa, halloumi i czerwoną cebulę.
  5. W wersji dodatków nr 2 na spodzie bułki ułożyć rukolę, plasterek pomidora, halloumi i pastę z lekko rozgniecionego awokado doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem.
  6. Przykryć drugą połówką bułki i podawać.
Ser halloumi czym jest? Właściwości oraz wykorzystanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *