Ser cheddar – właściwości, kalorie oraz wykorzystanie

Ser cheddar jest serem pochodzenia angielskiego. Jest produkowany z krowiego mleka. Jego produkcja polega na wielokrotnym tłoczeniu kożucha powstałego na mleku, cięciu go, mieszaniu i odciskaniu, tak aby pozbyć się jak największej ilości serwatki. Dzisiaj produkcja jest w całości zmechanizowana.
Poszczególne rodzaje sera cheddar mogą różnić się smakiem, dlatego opisuje się je w zależności od okresu leżakowania jako łagodny, umiarkowanie ostry, ostry i bardzo ostry. Ser ten może leżakować 9 do 24 miesięcy.

Właściwości

Ser cheddar ma wiele cennych właściwości. Między innymi:

  • Jest serem twardym, jego poziom twardości zależy od czasu leżakowania
  • Ma niski poziom wilgotności (39%)
  • Jego barwa to zakres między bielą a pomarańczem – do sera dodaje się naturalny barwnik annatto który w zależności od stężenia powoduje pomarańczowe zabarwienie
  • Zawiera minimum 50% tłuszczu
  • Poziom kwasowości waha się między 5,2 a 5,3 pH
  • Smak: kremowy, słodkie i słone nuty, pikantność
  •  Konsystencja jednolita
  • Dobrze się topi
  • Formowany w dyski 10 – 20 kilogramowe
  • W jednym plasterku zawiera 7 gram białka, 0,1 gram cukru
  • Zawiera dużo fosforu, wapnia i wiele witamin
  • Kalorie: Ser cheddar zawiera 410 kcal na 100g

Wykorzystanie

Ze względu na konsystencję i topliwość ser cheddar ma bardzo wiele zastosowań. Są to:

  • Sałatki
  • Dania z makaronem
  • Dania mięsne
  • Pizze
  • Zapiekanki
  • Tarty
  • Tosty
  •  Omlety
  • Kanapki
  • Faszerowane warzywa na przykład papryka, ziemniaki
  • Dobrze komponuje się sam, lub deską innych serów, winem, oliwkami i winogronami w ramach przekąski lub szwedzkiego stołu na imprezę

Ser cheddar cena

Ceny sera cheddar zaczynają się od około 13 złotych za 200 gram.
Występuje również ser cheddar wegański, którego cena jest niższa, od około 10 złotych za 200 gram.

Ser cheddar – wskazania i przeciwwskazania

Ser cheddar zwiera wiele ważnych składników mineralnych, jednak dla niektórych osób może być niewskazany. Są to przede wszystkim osoby z nietolerancją laktozy oraz osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Dla tych osób może on być szkodliwy i wywoływać niechciane reakcje organizmu.
Jest za to bardzo korzystny dla dzieci i osób z osteoporozą, ponieważ jest dobrym źródłem wapnia oraz dla kobiet zmagających się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, którego objawy łagodzi.

Ciekawostki

Legenda głosi, że prawie 800 lat temu pewna mleczarka zostawiła mleko w jaskini w hrabstwie Somerset w Anglii. Ze względu na optymalne warunki dojrzewania sera udało się go wtedy po raz pierwszy uzyskać.
Obecnie istnieje około 250 odmian serów. Występują także z różnymi dodatkami :

  • szałwią, żurawiną, porto, brandy ( w Polsce)
  • czosnkiem, szczypiorkiem, pomidorami, zieloną cebulką, chili, cydru, whiskey (zagranicą)

Jeden z etapów powstawania sera cheddar zyskał własną nazwę „cheddaring”. Podczas tego etapu bloku twarogu układa się jeden na drugim i co 15 minut obraca. Proces trwa półtorej godziny. Jego celem jest usunięcie wilgoci.

Królowa Wiktoria w 1840 roku w dniu ślubu otrzymała 100 kilogramowe koło tego sera w prezencie. Legendy głoszą iż w Pałacu Buckingham bardzo długo po tym wydarzeniu odczuwalny był specyficzny zapach sera.
Co ciekawe, obecnie nie podlega żadnej ochronie prawnej na terytorium Unii Europejskiej – każdy może legalnie spróbować taki ser wyprodukować i sprzedawać pod nie zmienioną nazwą.

Ser cheddar zawiera wiele cennych składników, mimo swojej kaloryczności jest bardzo smaczny, więc warto chociaż raz spróbować jego specyficznego smaku. Będzie to niewątpliwie bardzo ciekawe doświadczenie ze względu na różnice, które dzielą ser cheddar z innymi serami.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *