Sandacz – smak, właściwości oraz hodowla

Sandacz pospolity pochodzi z rodziny okoniowatych i występuje od dorzecza Renu i Rodanu po Morze Kaspijskie oraz południową Anglię. Preferuje głębokie, mętne wody o twardym, piaszczystym, żwirowatym bądź gliniastym dnie. Znajdziemy go w jeziorach, zbiornikach zaporowych, średnich i dużych nizinnych rzekach, wyrobiskach, ale także, ze względu na akceptację niskiego zasolenia, w przybrzeżnych wodach Bałtyku. Sandacz charakteryzuje się smukłym tułowiem, lekko bocznie spłaszczonym, stosunkowo małą głową, silnie uzębioną paszczą z kilkoma zębami w przedniej części szczęki znacznie większymi od pozostałych. Charakteryzuje się doskonałym wzrokiem i bardzo dobrze widzi w ciemności. Jego oczy są stosunkowo duże i święcące w ciemności. Grzbiet sandacza jest szarozielony lub szarobrązowy, boki jasne srebrzysto-zielone z pręgami schodzącymi od grzbietu w dół, ostrą górną płetwą. Dorasta do kilkunastu kilogramów i ok metra długości. Żywi się głównie niewielkimi rybami (ukleje, kiełbie, stynki). Czasem swoją dietę uzupełnia o larwy owadów takich jak ważki, chruściki. Żeruje i tym samym jest najbardziej aktywny po zachodzie słońca, w nocy oraz nad ranem.

Smaczny i zdrowy

Sandacz był bardzo popularną rybą przygotowywaną w kuchni staropolskiej. Uważany niegdyś za najszlachetniejszą rybę słodkowodną chętnie podawaną na wigilijnym stole. Teraz również wraca do łask i jego popularność rośnie. Szczególnie umiłowali go sobie Austriacy i Węgrzy. Mięso sandacza jest lekko maślane, jasne i delikatne. Jest źródłem białka i dostarcza takich witamin jak E i A a także kwasów omega-3. Ponadto w mięsie sandacza znajdziemy również witaminę B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz selen, która pomaga chronić je przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Jest doskonałym wyborem również dla osób będących na diecie – jest niskokaloryczny (zawiera zaledwie 1 gram tłuszczu na 100gram). Świetnie nadaje się do gotowania na parze czy pieczenia w piekarniku. Doskonale sprawdzi się również na grillu i jako podstawa zupy rybnej. Wśród najlepszych kucharzy ma miano ryby łatwej do przyrządzenia o jednoczesnym delikatnym i bogatym w smaku mięsie oraz, co ciekawe, mówi się, że w przypadku tej ryby mrożone mięso jest równie dobre, jak świeże.

Hodowla – niełatwy wrażliwiec

Sandacz jest rybą trudną w hodowli ze względu na swoją wrażliwość, a także na wpływ warunków atmosferycznych na jego rozwój. Nie nadaje się do hodowli w małych stawach, gdyż wykazuje wtedy tendencję do karłowacenia. Bardzo niekorzystnie działają na niego silne promienie słoneczne, dlatego zbiornik musi być również odpowiedniej głębokości. Sandacze są mało odporne na stres, z tego powodu w warunkach hodowlanych unika się jesiennych odłowów młodych sandaczy i hoduje się go w systemie dwu letnim. W profesjonalnych hodowlach narybek dokarmi się pokarmem suchym, która zapewnia rybą szybsze przyrosty masy. Taki system pozwala na osiągnięcie ok 1 kg masy ciała przez okres 2 lat. Jest to jednak metoda wiążąca się z dużymi kosztami.

Trofeum wędkarskie

Sandacz uważany jest za szczególnie cenne trofeum, pomimo że sam w sobie nie jest rybą specjalnie waleczną. To co sprawia, że jest tak trudny do złowienia to jego kapryśność, a znalezienie odpowiedniego łowiska do zarzucenia wędki wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Sandacz, kiedy nie poluje zazwyczaj odpoczywa w miejscach trudno dostępnych dla wędkarzy takich jak zatopione drzewa, uskoki dna, głębokie doły. Okres ochronny sandacza to początek stycznia do końca maja. Obowiązującym wymiarem ochronnym jest 50 cm – każdy sandacz poniżej tego wymiaru złowiony niezależnie od pory roku powinien zostać wypuszczony z powrotem do wody.

Sandacz cena

Ceny sandacza są bardzo zróżnicowane i mogą sięgać od to ok 50 zł/kg do nawet 80 zł/kg. Nie mniej ze względu na walory smakowe oraz odżywcze sandacz zagościł przynajmniej raz na jakiś czas na naszych stołach.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *