Sake czyli japoński alkohol ryżowy. Czym jest i jak go pić?

W każdym kraju istnieje trunek, który jest tradycyjnym napojem dla jego mieszkańców. Ma swój specyficzny smak, może dodawać smaku przygotowanym potrawom, oczyszczać kubki smakowe przed spożyciem kolejnego dania, a także podkreślać smak potrawy. W Japonii takim napojem jest sake, czyli alkohol ryżowy.

Czym jest sake?

Sake jest tradycyjnym alkoholem japońskim, które produkowane jest ze sfermentowanego ryżu. Podczas produkcji do ryżu dodawane są także drożdże. Z tego względu proces otrzymywania sake porównywany jest raczej do warzenia piwa niż do wytwarzania wina. Jednak sake jest o wiele mocniejsze niż piwo, zawiera również więcej peptydów i aminokwasów. Zazwyczaj zawiera od 13% do 17% alkoholu, jednak istnieją też odmiany sake, które w składzie mają 30%, a nawet 60% alkoholu. Jeżeli chodzi o kolor, sake zazwyczaj jest bezbarwne, jednak może posiadać także słomkową lub bursztynową barwę. Do bezbarwnego sake zalicza się słodkie i wytrawne trunki.

Rodzaje sake

Istnieje sake z dodatkiem alkoholu lub bezalkoholowy.

  • sanzō-shu- jest to niższej jakości sake, które zawiera dużo alkoholu
  • futsū-shu- jest to rodzaj sake również zawierający dużą ilość alkoholu, a także cukry i kwasy organiczne, jest to tzw. „sake stołowy”
  • tokutei-meishō-shu- to sake najwyższej jakości
    Sake można również podzielić, biorąc pod uwagę pasteryzację.
  • hon-nama sake-to sake niepasteryzowane
  • nama-chozō-shu- sake poddane pasteryzacji tylko raz, tuż przed butelkowaniem, posiada orzeźwiający smak
  • nama-zume-shu- sake również poddane pasteryzacji tylko raz, jednak dopiero po wyciśnięciu

Jak pić sake?

Sake podawany jest w różnych temperaturach, od 5 do 55 stopni Celsjusza. Można je pić na gorąco i na zimno, temperatura zależy od zaleceń producenta. Niepasteryzowane i owocowe sake spożywa się na zimno lub dodaje się lodu. Sake charakteryzujące się delikatnym smakiem podaje się w temperaturze 35-40 stopni Celsjusza. Dojrzałe sake najlepiej pić na gorąco, w temperaturze 42-45 stopni Celsjusza. Mimo że sake zazwyczaj podawane jest jako samodzielny napój, może być także dodatkiem do koktajli bezalkoholowych i alkoholowych.

Sake może być również serwowane razem z posiłkami. Jest odpowiednim wyborem, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką, czerwone mięso, a także pikantne dania. Natomiast sake posiadające owocowy, delikatny smak często podawane jest z potrawami wegetariańskimi oraz rybami. Słodkie sake najlepiej smakuje z owocami morza. W restauracjach alkohol ten serwowany jest w specjalnie do tego przeznaczonych butelkach, nazywanych „tokkuri”, a następnie nalewane jest do czarki, tzw. „choko”, „Gui-nomi”, która jest większa od „choko”, lub „sakazuki”, która jest czarką używaną podczas uroczystości.

Podczas picia sake obowiązują pewne zasady, które muszą być przestrzegane, szczególnie podczas uroczystości. Sake pije się z porcelanowych czarek. Podczas picia dopuszczalne jest wydobywanie odgłosów siorbania, ponieważ są zgodne z japońską etykietą zachowania przy stole. Interesującym sposobem picia sak jest używanie do tego naczynia nazywanego „masu”. Szklany kieliszek zostaje umieszczony w kwadratowym pojemniku, a alkohol nalewany jest w taki sposób, że zaczyna wylewać się ze szklanki. Japońska tradycja nie pozwala na nalewanie alkoholu samemu sobie, musi to robić barman lub osoba towarzysząca pijącemu.

Sake cena

Jeżeli chodzi o cenę sake, zależy ona od rodzaju oraz rozmiaru butelki. Zazwyczaj jednak pojemność butelki wynosi 720 mililitrów. Istnieją rodzaje sake, które sprzedawane są już za 20-30 zł, jednak są to butelki o mniejszej pojemności. Większe butelki oraz lepszej jakości sake kosztują między 100-300 złotych, cena najdroższych może oscylować w granicach 500 złotych.
Sake jest alkoholem, którego zdecydowanie warto spróbować, ponieważ spożywane w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na zdrowie. Dzięki sake obniża się poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi, łagodzi także reakcje alergiczne, może nawet wpływać na zmniejszenie ryzyka nowotworów.

Sake czyli japoński alkohol ryżowy. Czym jest i jak go pić?
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *