Co to są węglowodany i w jakich produktach występują najwięcej?

Węglowodany, inaczej nazywane cukrami, to jedne z trzech makroskładników, do których należą również białka i tłuszcze. Są one często wykluczane bądź maksymalnie ograniczane w diecie, szczególnie w ostatnich latach, w których dominuje propagacja diety białkowo-tłuszczowej. Jednak według ogólnoświatowych zasad zdrowego odżywiania powinny one stanowić od 50 do 70% całkowitej wartości energetycznej diety, czyli większość.

Węglowodany i ich właściwości

Nie bez powodu istnieje taka zasada dietetyczna, jako że węglowodany są niezbędne dla zachowania zdrowia oraz prawidłowych funkcji organizmu. Stanowią one główne źródło energii dla pracujących mięśni oraz paliwo dla centralnego układu nerwowego. W dodatku spożywane węglowodany zapobiegają przed rozkładem mięśni w celu pozyskania energii, a także umożliwiają metabolizm tłuszczu.

Podział węglowodanów

Jednak węglowodany również dzielą się na dwie grupy, a mianowicie na węglowodany proste i złożone. Te drugie są zdecydowanie zdrowsze i jak sama nazwa sugeruje, składają się z węglowodanów prostych, które w miarę trawienia stopniowo uwalniają się do krwi. Z kolei węglowodany proste natychmiast dostarczają energii organizmowi i są słodkie w smaku. Spożyte w nadmiarze prowadzą do powstawania tkanki tłuszczowej, a także mogą przyczyniać się do powstawania chorób. Ponadto usypiają one komórki obronne organizmu zwiększając jego podatność na różnego rodzaju infekcje i choroby.

Węglowodany – gdzie występują?

Węglowodany w największych ilościach występują w owocach, produktach zbożowych, mlecznych, a także w niektórych warzywach. Nietrudno domyślić się, że im słodszy produkt tym więcej węglowodanów prostych zawiera. Natomiast brak słodkiego smaku nie świadczy o braku węglowodanów. Jak już wcześniej napisaliśmy, węglowodany złożone składają się z prostych, tym samym nie są smakowo wyczuwalne. Najwięcej ich znajduje się w pieczywie, makaronach, kaszach, w ryżu, a w mniejszych ilościach również w niektórych warzywach.

Co to są węglowodany i w jakich produktach występują najwięcej?
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *