Rodzaje kaw – którą wybrać? TOP 3

Macie ochotę na kawę, dlatego wchodzicie do kawiarni i patrzycie na menu, które pełne jest przeróżnych kaw. Co wybrać? Większość z Was, na pewno wie, na co się zdecydować i ma swój ulubiony rodzaj kawy. Jednak czasami fantastycznie jest spróbować czegoś nowego, nawet jeżeli boimy się, czy na pewno nam zasmakuje. Zanim się zdecydujemy na jakąś kawę, dobrze wiedzieć, co się zamawia.

Kawa – pochodzenie

O kawie mówi się, że jest napojem bogów. Może właśnie dlatego tyle ludzi pije ją rano – kawa to ładunek energetyczny, który pozwala nam rano szybciej dojść do siebie. Ale tak właściwie kawa, to owoc drzewa – ziarna kawowe pochodzą z krzewu kawowego. Kawowce odnajdziemy w klimacie tropikalnym, gdzie występuje duża wilgotność. Tyle się mówi, że ojczyzną kawy jest Kolumbia albo Brazylia, a jednak nie! Pochodzi ona z dawnego państwa, które istniało na obszarze dzisiejszej Etiopii. Do dzisiaj na tych terenach można odnaleźć dziko rosnące kawowce.

Kawa – rodzaje

Kawy zwykle możemy podzielić na sypane i rozpuszczalne, miłośników każdej z tych znajdziemy na pewno. Gdy wybierzemy się do naprawdę dobrej kawiarni, to prawdopodobnie aż rozboli nas głowa, od tak rozległego asortymentu. Będziemy mogli spróbować kaw z wielu zakątków, zaparzanych na różne sposoby. Przedstawiamy kilka sposobów zaparzania kawy:

  • Americano – taką kawe parzy się w ekspresie, z użyciem podwójnej ilości wrzątku. Rozcieńczana jest przez dolanie do niej gorącej wody
  • Cafe au lait – jest to kawa z mlekiem
  • Caffe Latte – zrobiona w połowie z ciepłego mleka i w połowie z normalnej kawy
  • Cappucino – zawiera espresso, mleko gotowane na parze i mleko spienione. Mleko spenione w odpowiedni sposób jest bardzo przyjemne i słodkie.
  • Espresso – parzona metodą espresso, objętość takiej kawy wynosi 40-50 ml. Smak jest intensywny, a dobrze przygotowane espresso jest gęste.
  • Espresso Dopio – podwójne espresso
  • Latte Macchiatto – porcja espresso wlana do mleka zagotowanego na parze
  • Macchiatto – porcja espresso z jedną bądź dwoma łyżeczkami spienionego mleka

Nie jest też niczym zaskakującym, że mnóstwo osób, kupuje ekspresy do domu. Wystarczy kupić odpowiednie kapsułki i wszystko gotowe. Niezwykle bogatą ofertę zapewnia tassimo. Kapsułki tassimo to nie tylko zwykła kawa, możemy znaleźć mnóstwo smaków, takich jak oreo, a oprócz kawy, znajdzie się na przykład coś dla miłośników milki – gorąca czekolada. Wymieniliśmy kilka metod parzenia kawy, które są znane większości osób i które są popularne na rynku. Kiedy chcemy kupić kawę i wybieramy się po nią do sklepu, dostrzegamy, że na półkach znajduje się całe mnóstwo propozycji. Kawa mielona, jest szeroko dostępna i nie sprawi nam problem jej zakup. Jednak kawy, które widzimy produkowane są głównie z dwóch gatunków ziaren.
Ogromną popularnością, cieszy się Arabika, która jednocześnie jest uważana za najlepszą kawę. Drugie miejsce zajmują ziarna robusta, które zostały odkryte dopiero w XIX wieku. Robusta rośnie szybciej od arabiki i jednocześnie jest także od niej bardziej odporna. Samych gatunków nie ma dużo, jednak jest całe mnóstwo ich rodzajów. Oto kilka:

  • Kawa kenijska – należy do czołówki najlepszych kaw
  • Arabika
  • Arabika brazylijska Minas
  • Arabica Brazylia Santos – orzeźwiająca, trochę gorzkawa
  • Kawy kolumbijskie – jedne z najbardziej cenionych
  • Kawa Blue Mountain – najdroższa kawa, która pochodzi z Jamajki
  • Kawa Robusta

O kawie można dyskutować godzinami. Każdy ma swoją ulubioną, każdy szuka w niej czegoś innego i wreszcie znajduje. Są osoby, które zostają tylko przy zwykłej kawie, przygotowywanej w domu, ale możemy też spotkać prawdziwych smakoszy, którzy za dobrą kawą są w stanie podróżować w różne miejsca.
Bezdyskusyjnie – kawa cieszyła się ogromną popularnością, cieszy i cieszyć będzie. Jest to napój ponadczasowy. Dzięki temu, że oferta kaw jest tak ogromna, każdy na pewno znajdzie coś, co będzie mu pasować.

Jeżeli mamy stawiać na najbardziej uniwersalne kawy, po które sięga większość osób, przychodzących do kawiarni, na pewno musimy wyróżnić:

  • Espresso
  • Cafe au lait
  • Cappucino

Jest to klasyka klasyki, która zawsze będzie królować na kawiarnianych stolikach.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *