Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy przesiać do miski, dodając sodę oczyszczoną, biały cukier oraz cukier waniliowy
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj
  3. Dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj, aby nie pozostawić grudek
  4. Obrane jabłka pokrój w ćwiartki, włóż do ciasta i wymieszaj
  5. Na rozgrzanej patelni wykładaj na łyżce ciasto i 2 plasterki jabłek na jednego placka. Smażyć około 2 minuty, aż placki nabiorą złotego koloru
  6. Podawać z cukrem pudrem lub dżemem

racuchy2

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest