Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimchi wymaga starannego i długotrwałego przygotowania. Ponadto kimchi to dla Koreańczyków ważny element tradycji. To jak istotne znaczenie ma wspomniana potrawa najlepiej obrazuje fakt umieszczenia kimchi na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co więcej w Korei funkcjonuje również muzeum całkowicie poświęcone tematyce potrawy. Czym więc jest to danie? Na czym polega fenomen kimchi?

Co to jest kimchi? Jakie znaczenie ma dla Koreańczyków?

Kimchi to koreańska potrawa narodowa składająca się z marynowanych warzyw z przyprawami oraz sfermentowanymi owocami morza. Tradycyjny proces przyrządzania kimchi, czyli kimjang ma ogromne znaczenie dla mieszkańców Korei, ponieważ wzmacnia poczucie tożsamości narodowej oraz zacieśnia rodzinne więzy. Dodatkowo wspólne gotowanie potrawy ma na celu przypomnienie Koreańczykom o tym, że ich życie ma pozostawać w harmonii z przyrodą. Cały rytuał przygotowania trwa kalendarzowy rok, ponieważ poszczególne etapy przyrządzania kimchi przypadają na konkretną porę roku. Wiosną kompletuje się składniki takie jak: anchois i owoce morza, które są potrzebne do fermentacji. Latem z kolei trzeba zaopatrzyć się w sól morską do zalewy i mieli się ostre papryczki na proszek. Kimjang odbywa się jesienią. O tej porze roku ludzie gotują potrawę, która pozwoli im na przetrwanie mroźnej zimy. Osoby, które przygotowują danie śledzą także bardzo uważnie temperaturę, aby przygotować potrawę ją w odpowiednim czasie. W momencie, kiedy danie jest gotowe ludzie z sąsiedztwa gromadzą się w celu wspólnego spożycia. To także czas na wzajemne skosztowanie koreańskiego specjału, ponieważ każdy w zupełnie inny sposób może przyrządzić potrawę. W Korei kimjang traktowany jest, jako dziedzictwo narodowe przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Przepis na kimchi. Jak przygotować popularne koreańskie danie?

Kimchi przepis – jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia tej potrawy? Przedstawiony przepis będzie bardzo uproszczony (koreańska wersja tego dnia jak wiadomo jest znaczne dłuższa w kontekście przygotowania) jednak w dużym skrócie potrzeba:

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2-3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej, 2 x ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru (ten składnik nie jest konieczny)
  • ¼ łyżeczka chilli (można dodać, nie trzeba)
  • ¼ łyżeczka soli
  • ¼ szklanki szczypiorku
  • ½ marchewki

Kapustę należy pokroić na cztery części, a następnie każdą z ćwiartek na małe kawałki. Po pokrojeniu kapusty wrzucamy ją do miski i zalewamy wodą z solą. Następnie przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 60 minut. Krokiem drugim jest przygotowanie kleiku. Kleik powstanie w wyniku połączenia mąki ryżowej oraz cukru. Oba składniki trzeba gotować przez 1-2 minuty. Mieszamy tak długo, aż ryż i cukier nam zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia garnek i odkładamy do wystudzenia. Kleik jest gotowy, więc to, co musimy zrobić w kroku trzecim to posiekanie drobno cebuli i czosnku. Później do kleiku dodajemy składniki: cebulę, czosnek, sos sojowy, papryka sól i wszystko dokładnie mieszamy. Do mieszanki wrzucić poszatkowany szczypiorek i marchewkę, ponownie wymieszać. Namoczoną kapustę odcedzić bardzo dokładnie, przełożyć do dużej miski, dodać wcześniej przygotowaną pastę i natrzeć nią kapustę przy pomocy rękawiczek. Tak przygotowaną potrawę przełożyć do pojemnika i pozostawić najlepiej na 2-5 dni, aby kimchi nabrało lekko kwaskowatego smaku.

Właściwości zdrowotne kimchi. Dlaczego to tak zdrowa potrawa?

Kimchi to jedno z najzdrowszych dań świata. Jakie ma, zatem właściwości zdrowotne? Ogromną zaletą potrawy jest fakt, że to posiłek niskotłuszczowy. Danie składa się w głównej mierze z warzyw i przypraw, więc będzie idealne dla osób, które trzymają ścisłą dietę. Koreański przysmak jest sfermentowany podobnie jak jogurt, a co za tym idzie zawiera „zdrowe bakterie” (lactobacillus), który wspomagają układ trawienny. Dodatkowo probiotyki, który postają w wyniku fermentacji zwiększają odporność organizmu przez różnego rodzaju infekcjami. Danie zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka właśnie za sprawą tych zdrowych bakterii. Kichmi to świetne rozwiązanie żywieniowe dla osób, które cierpią na nadciśnienie i mają wysoki cholesterol. Wszystko za sprawą czosnku, który jest składnikiem potrawy. Czosnek zawiera selen i allicynę, które obniżą poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto wspomniane substancje zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia udaru czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Danie jest bogate w witaminę A co poprawia naszą widoczność, wzrok. Kolejny pozytywny aspekt płynący ze spożywania kimchi zrobi wrażenie zapewne na kobietach. Jedzenie koreańskiej potrawy wpływa dobrze na wygląd naszej cery, włosów, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek (również za sprawą selenu). Mało tego spowalnia proces starzenia się. Kapusta pekińska i rzodkiewka, czyli podstawowe składniki kimchi posiadają substancje, które są pomocne w usuwaniu metali ciężkich z nerek, wątroby oraz jelita cienkiego. Koreański przysmak pozwala na utratę zbędnych kilogramów. Papryczka chilli za sprawą kapsaicyny wspomaga metabolizm. Kimchi pobudza nasze komórki odpornościowe do większej aktywności.

Jak głosi powiedzenie, co kraj to obyczaj. W przypadku Korei bez wątpienia sformułowanie odnosi się do dania kimchi. Jest to kluczowy element tradycji i kultury, a co więcej łączy ludzi, a to przekłada się na ogromną wartość i piękną ideę. Dla osób, które odwiedzą Koreę – koniecznie spróbujcie kimchi! Jeżeli nie uda się dotrzeć do Azji można spróbować zrobić ją samodzielnie, chociaż wiadomo – nie będzie miała smaku takiego jak „oryginale” kimchi. Na talerzu poza niebanalnym smakiem dostaniemy kawałek tradycji i w dodatku możemy przyczynić się do polepsz ego kondycji naszego zdrowia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest