Przepisy kulinarne dobrane do cukrzycy typu 2

 

Spis treści:

  1. Dieta w cukrzycy – dlaczego jest tak ważna?
  2. Dieta cukrzycowa – jadłospis dla cukrzyka
  3. Cukrzyca typu 2 – przepisy kulinarne

 

Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się występowaniem hiperglikemii spowodowanej nieprawidłowym działaniem insuliny w organizmie. Nieprawidłowa dieta jest jednym z głównych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Nieprzestrzeganie zasad diety cukrzycowej po diagnozie może przyczynić się do zaburzeń różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Dlatego w cukrzycy typu 2 przepisy kulinarne stanowią ważną, niefarmakologiczną formę terapii. Co jeść przy cukrzycy typu 2? Poniżej znajdziesz najważniejsze zalecenia żywieniowe i smaczne przepisy dla cukrzyków.

Dieta w cukrzycy – dlaczego jest tak ważna?

Prawidłowo skomponowana dieta dla cukrzyka jest bardzo ważna, aby poprawić nie tylko jego stan zdrowia, lecz także dobre samopoczucie. W cukrzycy typu 2 przepisy kulinarne odgrywają niebagatelną rolę, ponieważ pomagają wprowadzić do jadłospisu ciekawe i smaczne potrawy. Wiele osób, które dowiadują się, że chorują na cukrzycę typu 2 nie jest w stanie zaakceptować zaleceń cukrzycowej diety. W rzeczywistości zalecenia te nie są bardzo restrykcyjne, a z pomocą dietetyka każdy może je wdrożyć do swojego jadłospisu. Osoby, którym trudno przekonać się do zdrowej diety przy cukrzycy, powinny sięgnąć po pomoc nie tylko dietetyka, lecz także psychologa lub psychodietetyka. Zmiana nawyków żywieniowych jest równie ważna, jeśli nie ważniejsza niż leczenie farmakologiczne w przebiegu cukrzycy typu 2.

Odpowiednio zbilansowana dieta w cukrzycy typu 2 pomaga w utrzymaniu:

  • prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy we krwi,
  • optymalnego stężenia lipidów we krwi,
  • właściwych wartości ciśnienia tętniczego krwi,
  • uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przepisy dla cukrzycy typu 2 – zalecenia żywieniowe:

  • kontroluj kaloryczność posiłków – wartość energetyczna diety cukrzyka powinna być ustalona indywidualnie, np. przez dietetyka;
  • spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (< 55 IG);
  • jedz mniej, ale częściej – najlepiej 4-6 posiłków dziennie;
  • jedz więcej warzyw – zaleca się 4-5 porcji dziennie;
  • spożywaj 1 porcję owoców jagodowych dziennie;
  • spożywaj około 2 porcje niskotłuszczowych produktów mlecznych, najlepiej fermentowanych;
  • ogranicz spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, zastąp je chudym mięsem drobiowym, nasionami roślin strączkowych oraz rybami;
  • zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej – twarde margaryny, wyroby cukiernicze, słodycze, napoje słodzone, potrawy smażone i grillowane, frytki, chipsy;
  • ogranicz spożycie soli kuchennej;
  • pij 2,5 litra niesłodzonych napojów dziennie.

Dieta cukrzycowa – jadłospis dla cukrzyka

  • I śniadanie: jajecznica ze szpinakiem, pomidor, kromka pełnoziarnistego pieczywa, herbata zielona bez cukru;
  • II śniadanie: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z pastą z sardynek i chudego twarogu, 1/2 papryki czerwonej, szklanka soku pomidorowego;
  • obiad: łosoś pieczony z kaszą gryczaną i brokułem gotowanym na parze, sos jogurtowo-czosnkowy ze świeżym koperkiem, woda do picia;
  • podwieczorek: bezmleczny koktajl jagodowy;
  • kolacja: 1 szklanka sałatki z kaszą pęczak, indyka i awokado.

Cukrzyca typu 2 – przepisy kulinarne

Sałatka z kaszą pęczak, indyka i awokado

Składniki:

  • 50 g kaszy pęczak,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 pomidory,
  • 1 awokado,
  • 1 czerwona cebula,
  • pęczek kolendry,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie).

Przygotowanie

Kaszę pęczak gotuj przez około godzinę. Odcedź i ostudź. Fasolę odsącz z zalewy. Warzywa i awokado pokrój w kostkę. Kolendrę dokładnie posiekaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekaną papryczką chilli. Wymieszaj wszystkie składniki.

Bezmleczny koktajl jagodowy

Składniki:

  • 1 szklanka jagód leśnych lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone),
  • 1/2 szklanki wody,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka płatków owsianych.

Przygotowanie

Orzechy nerkowca zamocz na co najmniej godzinę w ciepłej wodzie. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładko.

Chorujesz na cukrzycę typu 2. i jednocześnie stwierdzono u Ciebie problemy kardiologiczne? W Centrum Medycznym Synexus skorzystasz z bezpłatnej konsultacji ze specjalistą, badania wątroby na urządzeniu FibroScan®, a także otrzymasz pakiet badań krwi składający się z lipidogramu, morfologii, kreatyniny i glukozy.

Źródła:

  • Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia praktyczna 2018, tom 5, nr 1.
  • https://www.hellozdrowie.pl/cukrzyca-typu-2-przepisy-kulinarne-wspomagajace-leczenie/
  • https://ncez.pl/upload/zalecenia_dietetycy_cdo_ncez_cukrzyca_typu-2_2019.pdf
  • https://ptd.org.pl/sites/default/files/standardy_cukrzyca_2017.pdf

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *