Przepis na proteinowe muffinki – niezastąpione podczas diety?

Muffinki – pyszne, słodkie, zakazana rozkosz dla osób będących na diecie. Ale czy na pewno trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności gdy chcemy dbać o linię? Tym razem mamy do zaoferowania przyjemność w postaci muffinek proteinowych – wyborne i zdrowe.

Muffinki proteinowe – zalety

Muffinki proteinowe to nic innego jak babeczki w których tradycyjna mąka została zastąpiona odżywką białkową oraz mąką bezglutenową (kokosową, amarantową, gryczaną lub z cieciorki). Jedna porcja takiej muffinki serwuje nam solidny zastrzyk białka. Jest to szczególnie ważne podczas diety odchudzającej połączonej z intensywnym treningiem. Po wymagających ćwiczeniach nasze mięśnie potrzebują budulca, aby się zregenerować. Tym budulcem jest właśnie białko, dlatego trenerzy czy sportowcy tak chętnie sięgają po odżywki proteinowe. Możemy jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i upiec przepyszne babeczki, które dostarczą nam niezbędnego składnika w bardziej przyjaznej formie.

Poza wspomnianym białkiem takie babeczki mogą wspomóc nasz układ pokarmowy. Jeśli do wykonania muffinek, zamiast zwykłej mąki użyjemy którejś z wymienionych powyżej zyskamy kolejny ważny składnik – błonnik. Jak powszechnie wiadomo błonnik jest przyjacielem naszych jelit i usprawnia ich pracę jednocześnie oczyszczając z zalegających resztek pokarmowych. Kolejnym atutem jest fakt, że takie mąki nie zawierają glutenu – spokojnie zatem mogą spożywać je osoby cierpiące na celiakię. Często też do tego wypieku stosuje się płatki owsiane, które również zawierają mnóstwo cennych składników – od witamin i soli mineralnych po tłuszcze.

Wartość kaloryczna takich muffinek uzależniona jest od składników i ich proporcji, może się więc wahać w granicach od 75 do 150 kcal na jedną babeczkę. Przepis na muffinki proteinowe jest bardzo prosty a w zależności od zachcianek możemy go dowolnie modyfikować rozmaitymi dodatkami. Poniżej kilka propozycji na tę słodką przekąskę.

Przepisy na muffinki proteinowe

Muffinki bananowe

  •  1 miarka odżywki białkowej
  •  1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki kokosowej/amarantowej/gryczanej/z cieciorki/żytniej razowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżeczki cynamony
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  ¾ szklanki chudego mleka/ mleka sojowego/ jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 całe jajko, 2 białka
  • 2 dojrzałe banany
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego/ słodziku/ ksylitolu/ miodu (opcjonalnie, nie trzeba dodawać)

Przed przystąpieniem do wyrobu babeczek należy zmielić płatki śniadaniowe lub namoczyć w ciepłym mleku i odstawić aż spęcznieją i zrobią się miękkie. Jajko należy roztrzepać a białko ubić na pianę oraz osobno rozgnieść lub zmiksować banany. Następnie złączyć wszystkie mokre składniki razem tj: jajko i pianę, olej, mleko. Kolejno dodajemy odżywkę białkową oraz płatki owsiane – mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie mieszamy pozostałe suche składniki ze sobą: mąkę wraz z przyprawami oraz cukrem (jeśli jest taka potrzeba). Dodajemy suche składniki do masy, delikatnie mieszamy tak, aby piana nie opadła a następnie przekładamy wszystko do foremek na muffinki. Wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200ºC i pieczemy przez 20 min.

Muffinki z kawałkami czekolady

  •  ½ szklanki odżywki białkowej
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  ¼ szklanki mąki kokosowej/amarantowej/gryczanej/z cieciorki/żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  •  ¼ szklanki chudego mleka/ mleka sojowego
  • ½ szklanki sera białego lub naturalnego homogenizowanego
  • 2 całe jajka
  •  pasek czekolady gorzkiej 70%

Przy pieczeniu tych muffinek postępujemy podobnie jak w wypadku poprzedniego wyrobu. Najpierw namaczamy płatki owsiane do miękkości lub je mielimy. Całe jajka ubijamy wraz z mlekiem oraz serkiem. Składniki suche mieszamy w osobnej misce i dosypujemy do powstałej uprzednio masy – całość mieszamy. Możemy teraz pokruszyć czekoladę na drobne kawałki i wrzucić do masy lub roztopić czekoladę w łaźni wodnej i dolać do masy całość znów mieszając. Alternatywnym sposobem jest przełożenie masy na babeczki do foremek i dopiero teraz „wbijamy” kawałki czekolady do muffinek. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 ºC) a po 25 min możemy cieszyć się ich smakiem.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *