Przepis na bigos – domowe smaki na talerzu!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso
  2. Do całości dolewamy 2 szklanki wody, solimy i doprawiamy pieprzem
  3. Po zagotowaniu dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, śliwki, pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy przez około 45 minut
  4. Dodajemy kiszoną kapustę, którą zalewamy dodatkową szklanką wody. Wszystko mieszkamy pozostawiając pod przykryciem i gotując przez kolejne 45 minut
  5. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
  6. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
  7. Podsmażamy na suchej patelni mąkę, aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy
  8. Przekładamy zawartość patelni do garnka, mieszamy

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *