Prosecco – 5 najważniejszych informacji o prosecco!

Szampana i inne wina musujące otwieramy, by uczcić szczególne chwile, jak nadejście Nowego Roku, aby świętować osobiste sukcesy życiowe, a nawet po to, by uprzyjemnić zwyczajny dzień. Za każdym razem towarzyszy nam charakterystyczny dźwięk otwieranej butelki oraz niepowtarzalny, orzeźwiający, owocowy smak musującego wina z bąbelkami. Dziś przedstawiamy 5 najważniejszych informacji o prosecco, które mogą Cię zainteresować!

1. Prosecco nie jest szampanem

Choć za sprawą orzeźwiających bąbelków można je ze sobą pomylić, istnieje kilka cech tych produktów, dzięki którym z łatwością można odróżnić od siebie szampana i prosecco. Po pierwsze – pochodzenie.

Prosecco to białe wino musujące wytwarzane u podnóża Alp we Włoszech w regionie Veneto (Wenecja Euganejska). Wytwarza się je ze szczepu winogron o tej samej nazwie – Prosecco.

Ciekawostka: Możesz zasadzić je we własnym ogrodzie, jednak tę odmianę winogron znajdziesz pod nazwą „Glera”, gdyż „Prosecco” jest nazwą zastrzeżoną, zarezerwowaną dla popularnego napoju z bąbelkami.

Szampan – prawdziwy, o intensywnym smaku pochodzi z Francji, z regionu Szampanii, jednak produkuje się go w wielu miejscach. Powstaje z innych odmian winogron niż prosecco.

Po drugie – metoda wytwarzania. To równie ważny aspekt odróżniający od siebie te dwa trunki. Wtórna fermentacja szampana zachodzi już w butelce (metoda szampańska/tradycyjna), natomiast prosecco fermentuje w specjalnych zbiornikach – z tego względu jest gotowe znacznie szybciej, bo ten proces zajmuje ok. 3 tygodnie (metoda Charmata). Również cena jest niższa w porównaniu z francuskim szampanem produkowanym metodą tradycyjną.

2. Prosecco – cena. Tańsze niż szampan?

Wbrew pozorom, cena nie jest wygórowana. Butelka dobrego wina musującego z tej odmiany winogron kosztuje 19-25 zł w sklepach. To alternatywa ekonomiczna, jednak równie smaczna. Tak zwana „średnia półka” prosecco to butelka za ok. 35-50 zł. Najbardziej wymagający koneserzy będą musieli zapłacić za prosecco od 120-150 zł, a więc koszt, od którego dopiero rozpoczynają się ceny prawdziwego szampana o lepszej jakości.

3. Wino prosecco ma kilka odmian

Podobnie jak wina czerwone i białe – wino prosecco ma kilka odmian. To znaczy, różny poziom wytrawności. Oto jak je dzielimy:

  • Brut – najbardziej wytrawne z pozostałych (mniej niż 12 g cukru na litr),
  • Extra dry (12-17 g/l) – najbardziej popularne, półwytrawne z nutą słodyczy,
  • Dry (17-32 g/l) – półsłodkie.

Można także wybrać intensywność musujących bąbelków – „spumante” (mocno musujące) i „frizzante” ( tzw. perliste, delikatniejsze, jednak mniej popularne).

4. Prosecco „solo” i jako baza do drinków

Włosi uważają, że wino musujące świetnie sprawdzi się samodzielnie lub jako dodatek do dań i przekąsek, ale jest także odpowiednie do przygotowywania napojów alkoholowych, koktajli na bazie prosecco.

Aperol Spritz to najbardziej popularny aperitif wśród włochów. Powstał w latach 50. Dziś każdy z dwudziestu regionów Italii serwuje go nieco inaczej, jednak zawsze podstawą tego drinka jest prosecco i słodki likier o delikatnie gorzkawym posmaku – aperol.

Drink o nazwie Mimoza to połączenie 2:1 – dwie porcje wina i jedna soku pomarańczowego. Cytrusy świetnie połączą się z winogronowym prosecco – najlepiej smakuje schłodzone.

„Bellini” to kolejne zestawienie owoców z prosecco, tym razem to nie sok, a nektar brzoskwiniowy, który można uzyskać miksując owoc. Koktajl należy podawać z kostkami lodu.

Prosecco, lód, limonka i cytryna bądź maliny lub truskawki to orzeźwiająca propozycja na gorące dni. Do całości dodaj kilka listków świeżej mięty, a kiedy zapragniesz spróbować tej wersji prosecco zimą – użyj mrożonych owoców.

5. Prosecco najlepiej smakuje zimne

To orzeźwiające połączenie słodyczy i nienarzucającej się kwasowości pochodzącej z owoców. Tylko mocno schłodzone – do temperatury 6-8 st. C. smakuje najlepiej. Gdy jest zimne, smaki wyostrzają się, stając się bardziej wyraziste. Koniecznie wypróbuj półwytrawne (extra dry) do włoskiej szynki i melona lub jako aperitif bez dodatków– smakuje obłędnie. Na zdrowie!

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *