Prebiotyki – czym są i czy warto je spożywać?Jak wybrać dobry prebiotyk?

Prebiotyki z definicji są to niestrawione składniki żywności, selektywnie pobudzające wzrost, lub aktywność jednego lub określonej liczy rodzajów bakterii w okrężnicy, korzystnie wpływających na zdrowie gospodarza. Co to oznacza w praktyce? Mówiąc prostymi słowami jest to pokarm dla bakterii jelitowych, które wspomagają nasze trawienie. Czy powinniśmy przyjmować prebiotyki i które z oferowanych na rynku są najlepsze – w tym artykule zajmiemy się odpowiedzią na te właśnie pytania.

Pre czy probiotyki? Jaka jest różnica?

Znacznie częściej niż o prebiotyku słyszymy o PRObiotyku. W przeciwieństwie do PREbiotyku, który jest tylko pożywką dla bakterii jelitowych, probiotyk to żywe szczepy bakterii probiotycznych, które są tak dobrane do potrzeb naszego organizmu, by mogły stać się elementem mikroflory jelitowej. Najpopularniejszymi probiotykami są bakterie z rodzaju Bifidobacterium oraz Lacobacillus tzw. pałeczki kwasu mlekowego. Przylegając do nabłonka jelit tworzą w nich płaszcz ochronny, a także produkują substancję, które zapobiegają namnażaniu się innych, niekorzystnych dla naszego zdrowia bakterii.. Probiotyki są niezwykle istotne w przypadku leczenia antybiotykami, które mają działanie bakteriobójcze nie tylko w stosunku do bakterii chorobotwórczych, ale niestety również w stosunku do tych “dobrych” potrzebnych nam bakterii jelitowych. To dlatego razem z receptą na antybiotyk lekarze polecają zakup również dobrego probiotyku. Ponadto w aptece możemy kupić probiotyki specjalistyczne tj.:

  • probiotyk na jelita – wspomagające np. przy zespole jelita drażliwego
  • probiotyk ginekologiczny
  • czy probiotyki na odchudzanie – udowodniono, że jakość flory bakteryjnej może mieć wpływ na naszą wagę. Są wręcz głosy, że powszechnie podawane antybiotyki mogą być przyczyną epidemii otyłości u dzieci.

Czy zatem warto stosować prebiotyki?

Prebiotyki nie uzupełniają co prawda bezpośrednio ilości baterii probiotycznych w naszych jelitach, ale stymulują ich szybszy rozwój i rozmnażanie. Ponadto:

  • łagodzą zaparcia
  • zapobiegają biegunkom
  • obniżają ph treści jelitowej
  • wspomagają wchłanianie składników mineralnych
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy
  • mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy
  • mogą obniżyć szybkość rozwoju raka piersi

Jak widać stosowanie prebiotyku ma wiele zalet. Profilaktycznie można je stosować szczególnie w okresach zwiększonego stresu czy przemęczenia, a także przed podróżą, co pomoże zapobiec problemom żołądkowym.

Źródła prebiotyków

Na szczęście natura zadbała by prebiotyki również w sposób naturalny mogły trafić do naszego organizmu. Zawiera ja ponad 36 000 produktów pochodzenia roślinnego. Najpopularniejszymi, naturalnymi probiotykami są insulina i oligofruktoza. Obie substancję są składnikami roślin. Występują m.in w korzeniach cykroii, jęczmieniu, pszenicy (insulina), a także owocach (insulina i oligofruktoza). Ponadto naturalne prebiotyki możemy znaleźć m.in, w:

  • czosnku
  • karczochach
  • szparagach
  • cebuli
  • bananach
  • porze
  • grochu
  • cykorii
  • mleku kobiecym

Prebiotyki możemy również dostać w postaci płynów, saszetek czy kapsułek w aptekach. Na rynku są również dostępne takie wynalazki jak kawy opisywane jako pre lub probiotyczne czy błonnik prebiotyczny.

Odpowiedni prebiotyk powinien w sposób selektywny stymulować wzrost szczepów bakterii. Musi być także odporny na działanie enzymów trawiennych, aby nie ulec wchłonięciu w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Warto po nie sięgnąć szczególnie po leczeniu antybiotykami, w przypadku zaparć czy biegunek. Zamiast samego prebiotyku możemy kupić również synbiotyk, czyli połączenie probiotyku i prebiotyku. Takie połączenie obu substancji doskonale się sprawdza w przypadku konieczności odbudowy flory bakteryjnej.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *