Poznaj niesamowite właściwości olejku jojoba

Olejek jojoba pozyskiwany jest z nasion drzew jojoba. Jest to naturalny olejek, bezzapachowy i z powodzeniem zajął jedno z pierwszych miejsc jako główny składnik dodawany do produkcji różnych kosmetyków na całym świecie. Olejek ten ma bardzo szerokie zastosowanie i jego dobroczynne właściwości możemy odczuć na naszej skórze, włosach, paznokciach, gdy poddamy się zabiegom pielęgnacyjnym z udziałem tegoż wspaniałego olejku.

Dlaczego akurat olejek jojoba ?

Na naszym rynku kosmetycznym jesteśmy nieustannie zasypywani różnymi kosmetycznymi nowościami a coraz to nowsi producenci obiecują nam wyniki o których nam się nie śniło. Jednak po czasie stosowania danych kosmetyków,możemy tak naprawdę zobaczyć efekty i dobrze,jest być szczerym z samym sobą,że po prostu pewne produkty pomimo obiecujących rekomendacji po prostu nie działają. Co dziwniejsze w ogóle nie różnią się za bardzo od tańszych kosmetyków. Dlatego dzisiaj proponujemy naturalny olejek jojoba,a mówimy „nie” wszystkim sztucznym barwnikom i konserwantom, które w olbrzymich ilościach dodawane są do wszelkiego rodzaju kosmetyków. Olejek jojoba może zakupić już w każdym sklepie,gdzie występuje zdrowa żywność.

Właściwości tego olejku są przeciwzapalne i głęboko nawilżające skórę. Stosuje się go często do różnego rodzaju maseczek i odżywek na nasze włosy,które często pozbawione są blasku czy żywotności w wyniku różnych zabiegów, jak i na skutek złego odżywania. Bardzo dobrą wiadomością jest to, że olejek jojoba jest bardzo dobrym dla każdego typu cery i zupełnie nie powoduje reakcji alergicznych. Olejek ten również cieszy się dosyć niską ceną,więc możemy stosować go nie oszczędzając na nim ,codziennie nakładając go na włosy, skórę czy paznokcie.

Jakie możemy uzyskać korzyści ze stosowania olejku jojoba ?

Olejek jojoba jest doskonałym nawilżaczem, posiada on naturalne właściwości silnie nawilżające. Olejek ten działa jak sebum na skórze,czyli pozostawia filtr ochronny przed jej wysuszeniem oraz działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak wiatr, zima czy palące słońce.Szczególnie w przypadku skóry suchej, która ma problem z wytworzeniem naturalnej bariery ochronnej,jest zalecany do wszelkiego rodzaju maseczek oraz wcierany na surowo również jest doskonałym zabezpieczeniem.

W przypadku skóry tłustej,która obfituje w zaskórniki, stany zapalne ten olejek doskonale równoważy wydzielanie sebum, czyli hamuje jego nadprodukcje i chroni przed odkładaniem się zbędnego tłuszczu w porach, olejek ten jak dobry „strażnik” czuwa nad naszą cerą. Olejek ten możemy stosować bezpośrednio na skórę lub też dodawać po kilka kropel do codziennych kosmetyków, jakie używamy czy to kremu, czy balsamu,można też samodzielnie sporządzić maseczkę z tego olejku z dodatkiem cytryny i z powodzeniem nawilżać twarz.

Kolejne właściwości dla naszej cery

Następnym fenomenalnym zadaniem, jak i zaletą tego olejku jest to, że można stosować go do demakijażu skory,oczu, Po prostu nakładamy olejek na wacik i zmywamy makijaż,ten sposób jest o wiele bardziej komfortowy niż tradycyjne toniki czy mydło. Wodoodporny makijaż schodzi bardzo szybko i nie ma po nim śladu a jednocześnie nasza cera zostaje nawilżona , odżywiona i oczyszczona. Wpływ olejku dobroczynnie również wpływa na nasze rzęsy i brwi ,regeneruje je ,a one stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Po zakończonym zabiegu możemy chusteczką lekko zetrzeć z twarzy nadmiar olejku.

Olejek jojoba doskonale radzi sobie z suchymi i spierzchniętymi wargami, jeśli codziennie będziesz stosować olejek nakładając go na usta , skończą się twoje problemy z pękającymi i wysuszonymi wargami. Wargi będą miękkie,lśniące i dobrze nawilżone. Tak samo jest w przypadku suchych dłoni czy suchych włosów, stosujemy po kilka kropel i wcieramy,wmasowujemy w ręce,włosy, by po chwili doznać ogromnej ulgi i zobaczyć jak olej przenika w głąb struktury włosa czyniąc go lekkim,miękkim i lśniącym. Tak samo ma się sprawa z naszymi suchymi rękami,już po chwili znika uczucie szorstkości a skóra staje się wygładzona i miękka.

W stosowaniu olejku jojoba jedynie musimy pamiętać, by zebrać nadmiar jego ze skóry czy włosów,by nie powodowało to dodatkowego obciążenia dla nas oraz nie pozostawiało tłustych niechcianych plam na ubraniu. Regularne stosowanie tego olejku spowoduje,że będziemy długo cieszyć się młodym wyglądem.

Czytaj więcej:



Poznaj niesamowite właściwości olejku jojoba
Ocen ten wpis