Pokrzywa – właściwości odżywcze oraz zastosowanie

Pokrzywa to roślina, którą najczęściej omija się szerokim łukiem, a jej kontakt ze skórą wywołuje nieprzyjemne, swędzące podrażnienia. To prawda – pokrzywa „parzy”, ale ma też wiele wspaniałych właściwości, dzięki którym można ją wykorzystać na rożne sposoby. Czy znasz choć kilka z nich?

Pokrzywa zwyczajna i pokrzywa indyjska

Zwyczajna odmiana pokrzywy rośnie dziko na wielu kontynentach – lubi wilgotne podłoża i zacienione miejsca, dlatego najczęściej można spotkać ją na terenach górzystych. Może osiągać od 0,5 – 2,0 metrów wysokości. Doceniali pokrzywę już starożytni, leczący nią choroby skóry. Dziś, odkrywamy tę roślinę na nowo – prezentując bogaty spis zastosowań i właściwości leczniczych, a także odżywczych pokrzywy zwyczajnej.

Podobnie jest z pokrzywą indyjską, która – choć jest mniej popularna w Polsce, to z powodzeniem wykorzystuje się ją w tzw. medycynie ajurwedyjskiej uważanej za filozofię i „medycynę życia” polegającej na wykorzystywaniu w lecznictwie składników pochodzących od natury.

Pokrzywę indyjską można znaleźć w sklepach zielarskich lub ekologicznych. Suszona, sprzedawana jako przyprawa lub w formie kapsułek działa leczniczo na choroby skóry, nadciśnienie tętnicze, a nawet otyłość, gdyż przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jedyny minus to cena – za 0,75 kg suszonych liści pokrzywy indyjskiej trzeba zapłacić ok. 25 zł, a jej właściwości są bardzo podobne do tej pokrzywy, którą możemy zebrać sami nawet we własnym ogródku, nie wydając ani grosza.

Pokrzywa – skład

Liście młodej pokrzywy, którą najlepiej zbierać od czerwca do września, są bogate w witaminy i minerały. Liście można suszyć lub jeść w świeżej postaci razem z innymi roślinami, np. szpinakiem lub jarmużem. Pokrzywa mieści w swoim składzie duże ilości żelaza, którego deficyt powoduje osłabienie organizmu i m. in. anemię czy niedokrwistość. Ze względu na wysoką zawartość tego składnika – pokrzywa zwyczajna ma działanie krwiotwórcze, zwiększa poziom hemoglobiny, której głównym zadaniem jest transportowanie tlenu do tkanek. Dzięki temu, serce, układ nerwowy, a więc także mózg – pracują sprawniej.

Zawiera także magnez – minerał, który świetnie współgra z właściwościami żelaza. Dlaczego? Ponieważ znacznie uefektywnia pracę układu sercowo-naczyniowego, pozwala zachować równowagę organizmu, działa uspokajająco. Prawidłowy poziom magnezu we krwi ma pozytywny wpływ na pamięć, dzięki niemu nie czujemy się senni i otępiali – szybciej podejmujemy decyzje.

Witamina K – podobnie jak wymienione wyżej składniki, ma istotny wpływ na krew, ponieważ bierze udział w jej krzepnięciu. Niedobory tej witaminy mogą skutkować trudnością w gojeniu się ran, obfitymi miesiączkami, a nawet chorobami układu krwionośnego.

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa charakteryzuje się właściwościami oczyszczającymi, dlatego jeżeli Twoja codzienna dieta jest bogata w wysoko przetworzoną żywność – pij napar z pokrzywy. W ten sposób pozbędziesz się toksyn.

Picie naparu z tej rośliny jest także zalecane osobom cierpiącym na alergie. Pokrzywa pomoże wyleczyć katar sienny utrudniający swobodne oddychanie. Sok z pokrzywy zalecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby układu moczowego. Wspomaga krążenie krwi, ma właściwości moczopędne, jak również zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Pokrzywa znana jest jako środek zapobiegający wypadaniu włosów. Napar i płukanki wzmacniają cebulki włosów oraz zmniejszają produkcję łoju, dzięki czemu fryzura przez dłuższy czas pozostaje czysta i świeża. Po aplikacji mieszanki, należy ją delikatnie – okrężnymi ruchami wmasować w skórę głowy i pozostawić bez spłukiwania.

Roślina ta znajdzie też swoje zastosowanie w przypadku stanów zapalnych skóry. Działa kojąco i jest naturalnym lekarstwem na niedoskonałości, jednak w tym przypadku wszechstronny napar może nie być skuteczny. Lepiej będzie przygotować pokrzywową nalewkę i właśnie nią smarować zmiany skórne. Aby ją wykonać, niedużą ilość świeżych liści pokrzywy zalej wódką żytnią. Nalewka będzie gotowa dopiero po ok. miesiącu – ten czas musi odczekać w słonecznym miejscu.

Kiedy nie stosować pokrzywy?

Ze względu na to, że właściwości pokrzywy i jej skład mają silny wpływ na układ krążenia, nie powinno się jej stosować w przypadku planowanego zabiegu chirurgicznego, ponieważ może to skutkować wzmożonym krwawieniem i utrudnioną krzepliwością krwi. Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy to również choroby nowotworowe, choroby dróg rodnych, krwotoki, a także cukrzyca.

Pokrzywa – właściwości odżywcze oraz zastosowanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *