Pleśń czyli groźne zatrucie organizmu

Mikotoksykoza, czyli groźne zatrucie organizmu toksynami pleśni to poważne schorzenie, które może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, a nawet doprowadzić do śmierci. Z tego względu należy wystrzegać się kontaktu z pleśnią.

Pleśń – jakie są jej źródła?

Do źródeł pleśni można zaliczyć między innymi zepsute produkty spożywcze, na których rozwinął się charakterystyczny biały nalot, wilgotne budynki, w których pleśń rozwinęła się na ścianach, pod tapetami lub wykładzinami podłogowymi, żywność zanieczyszczoną pleśnią w wyniku niewłaściwego jej przechowywania lub podczas jej produkcji, a także mięso, jajka, mleko i produkty mleczne pochodzące od zwierząt, które były karmione paszą zanieczyszczoną pleśnią.

Jak dochodzi do zatrucia organizmu pleśnią?

Do zatrucia może dojść poprzez spożycie zainfekowanej żywności lub w wyniku dostania się przez drogi oddechowe toksycznych mikotoksyn, które pleśń wytwarza. Szczególnie narażone na groźne dla organizmu zatrucie pleśnią są osoby pracujące przy produkcji żywności, często przebywające w pomieszczeniach gdzie rozwinęła się pleśń lub na przykład pracownicy bibliotek, archiwów, czy muzeów, gdyż stare zbiory również mogą być nią zainfekowane.

Jakie daje objawy zatrucie pleśnią?

Do objawów zatrucia pleśnią można zaliczyć między innymi:

  • biegunkę
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • uczucie ciągłego zmęczenia
  • obniżoną odporność organizmu
  • zaburzenia krzepnięcia krwi
  • zawroty głowy
  • problemy z oddychaniem
  • bóle i sztywność stawów
  • kłopoty z pamięcią i koncentracją
  • utratę przytomności

Oprócz zatrucia organizmu, pleśń może przyczynić się również do rozwoju chorób nowotworowych, alergii, uszkodzenia nerek i wątroby, poronień, zaburzeń płodności, uszkodzenia układu nerwowego i oddechowego oraz powstania choroby wrzodowej.

Jak uchronić się przed zatruciem?

Najważniejszą zasadą jest niespożywanie żywności na której rozwinęła się pleśń. Jeśli zauważysz, że na produkcie spożywczym powstał biały nalot – pod żadnym pozorem go nie jedz! Podstawowym błędem jest także usunięcie części zakażonej pleśnią i spożycie reszty. Wiele osób uważa, że dzięki temu pozbywa się szkodliwego grzyba, a to nieprawda. Mimo, że pleśń została usunięta i nie widać jej gołym okiem, to jej toksyny zajęły już cały produkt. Również jeśli w swoim domu zauważysz rozwiniętego na ścianach, fugach czy kafelkach grzyba, to reaguj. Jest wiele specyfików, które skutecznie pozwalają na pozbycie się pleśni z takich miejsc. Tylko ostrożność jest w stanie uchronić cię przed groźnym zatruciem organizmu pleśnią.

Czytaj więcej:



Pleśń czyli groźne zatrucie organizmu
5 (100%) 1 głosów