Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe są dobrze znane osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Płatki drożdżowe nieaktywne, to jak sama nazwa głosi nieaktywna forma drożdży, która jest bezpieczna w spożyciu na surowo, a która jest coraz częściej chętnie wykorzystywana w kuchni. Do czego służą płatki drożdżowe i dlaczego warto po nie sięgnąć podczas zakupów?

Płatki drożdżowe skład

Jak sama nazwa mówi płatki drożdżowe nieaktywne to nieaktywna forma drożdży, która jest bezpieczna do spożycia, ponieważ nie ulegają procesowi fermentacji w jelitach w przeciwieństwie do drożdży aktywnych. Płatki drożdżowe stanowią nie tylko idealny zamiennik przypraw, płatki drożdżowe to również żródło witaminy i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B takie jak pirydoksyna czyli witamina B6. Nie raz płatki mogą być wzbogacone o kobalaminę czyli witaminę B12, która w dużej szczególności jest ważna dla osób na diecie wegańskiej. Są również źródłem białka, błonnika, potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz chromu.

Płatki drożdżowe właściwości

Płatki drożdżowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak ich właściwości są równie warte uwagi. Ze względu na zawartość błonnika, regulują pracę jelit oraz sprzyjają odchudzaniu. Uważa się również, że płatki mają działanie antybakteryjne. Panie powinny zwrócić na ten składnik dużą uwagę i chętnie po niego sięgać. Mówi się, że płatki te poprawiają stan skóry i włosów, ale również pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i łagodzą stres. Nie jest to dziwne, zwłaszcza, że witaminy z grupy B są bardzo pomocne m.in. w leczeniu cery trądzikowej. Kobiety w ciąży powinny szczególnie zainteresować się płatkami drożdżowymi ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.

Płatki drożdżowe zastosowanie

Mówi się, że płatki drożdżowe mają smak umami, a nawet przypominają w smaku glutaminian sodu jednak są o wiele zdrowsze od glutaminianu sodu. Z tego względu chętnie są stosowane jako przyprawa nadająca smaku. Osoby na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej sięgają po płatki drożdżowe jako substytut sera – nie jest to idealne odwzorowanie smaku w perspektywie 1:1 jednak jeśli nie możemy spożywać sera warto zainteresować się takim rozwiązaniem. Płatki drożdżowe równie chętnie stosowane są jako substancja nadająca smaku i zagęszczająca do zup i sosów. Musimy pamiętać że płatki drożdżowe nie nadają się do wypieków, ponieważ nie są aktywne i nie przechodzą procesu fermentacji. Nie sprawią, że ciasto urośnie, natomiast sprawdzą się w wypiekach jako przyprawa lub substytut sera.

Płatki drożdżowe gdzie kupić? Czym się sugerować?

Dostępność płatków drożdżowych w marketach jest bardzo mała, najszybciej znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Przy wyborze produktu zwróćmy uwagę na jego skład, starajmy się wybrać płatki drożdżowe stworzone w 100% z drożdży nieaktywnych zamiast produktów z domieszką zbóż i innych składników. Osoby uczulone na gluten oraz celiacy powinni ze szczególnością sprawdzać etykiety ze względu na domieszki zbóż lub śladowe ilości glutenu w produktach.

Płatki drożdżowe nie należą do produktów łatwo dostępnych, jednak ich popularność ciągle rośnie. Warto się w nie zaopatrzyć, zwłaszcza jeśli lubimy kuchnie azjatycką oraz słone potrawy.

Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *