Piwo a cholesterol

Nadużywanie alkoholu nigdy nie jest korzystne dla zdrowia, ale rozsądne dawki pewnych trunków mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Idealnym przykładem jest piwo, które znajduje zastosowanie na przykład w kosmetyce, jako środek do pielęgnacji włosów. Dodatkowo, wspomaga pracę nerek, a regularne spożywanie piwa może mieć korzystny wpływ na cholesterol HDL.

Czy piwo ma wpływ na cholesterol?

Badania nie potwierdzają jednoznacznie, jakoby piwo w znaczący sposób obniżało lub podwyższało poziom „złego” cholesterolu LDL. Dla przypomnienia warto dodać, że cholesterol LDL odpowiada za powstawanie blaszek miażdżycowych, które z kolei biorą udział w procesie usztywniania naczyń.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL jest niebezpieczny dla zdrowia i życia, dlatego należy zadbać o odpowiednią i zbilansowaną dietę, dzięki której poziom LDL obniży się, natomiast HDL ulegnie wzrostowi. Uznaje się, że korzystny wpływ na optymalny poziom HDL ma spożycie około 25 gramów czystego alkoholu dla mężczyzn i około 20 gramów dla kobiet. Oznacza to, że mężczyzna może wypić w sumie blisko 700 ml piwa dziennie, natomiast kobieta około 350 ml.

Piwo może także obniżać ryzyko choroby serca dzięki zawartej w nim witaminie B6. Jest również pomocne przy obniżaniu ciśnienia krwi oraz reguluje poziom insuliny. Należy jednak pamiętać, że spożywanie piwa nie jest wskazane dla osób chorych na cukrzycę, marskość wątroby oraz zapalenie trzustki. Także osoby, które cierpią na wrzody żołądka, przed spożyciem piwa powinny zasięgnąć porady lekarza specjalisty. Dodatkowo, alkohol sprzyja tyciu, a jego nadmierne ilości szkodzą zdrowiu. Piwa nie powinny także spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Piwo a cholesterol
5 (100%) 2 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *