Jak perfekcyjnie ułożyć sztućce podczas uroczystości?

Szykuje się wystawne przyjęcie, które powinnaś zorganizować? Chcesz, by wszystko wyszło, jak należy, a goście poczuli, że znaleźli się we właściwym miejscu o właściwej porze? Na pewno musisz zadbać o dobór potraw tak, by trafić w specyfikę danej imprezy, a zarazem zdobyć serca grona jej adresatów. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo ważnym elementem podczas przygotowywania eleganckiego obiadu czy kolacji jest odpowiednie nakrycie stołu. Właśnie dlatego powinieneś szczególnie zadbać o odpowiednie nakrycie stołu i dowiedzieć się koniecznie, jak ułożyć poszczególne sztućce, by zrobić to dobrze.

Dlaczego tak ważne jest odpowiednie ułożenie sztućców?

Układanie sztućców według ogólnie przyjętych zasad savoir-vivre’u to przede wszystkim okazanie szacunku swoim gościom. Wszyscy, którzy pojawią się na przyjęciu przygotowywanym zgodnie z powszechnie obowiązującymi zasadami dobrego smaku, będą mieli pewność, że gospodarz poświęcił im wystarczającą ilość uwagi. Naturalnie, ma to też ułatwić spożywanie poszczególnych posiłków oraz świadczyć o dobrym wychowaniu osoby, która je podała.

W jakim porządku powinny leżeć sztućce?

Właściwe ułożenie sztućców wbrew pozorom nie jest takie trudne. Trzeba tylko zastosować się do poniższych reguł:

  • Widelce ułóż na lewo od nakrycia, natomiast łyżki i noże po przeciwnej stronie. Musisz zadbać o to, żeby leżały w takiej kolejności, w jakiej będą po nie sięgać goście – pierwszy, który będzie używany, powinien się zatem znaleźć najbardziej na skraju.
  • Widelce muszą być położone ząbkami do góry. Najbliżej nakrycia powinnaś umieścić widelec do dania głównego, natomiast dalej ułóż ten do przystawki.
  • Po prawej stronie od nakrycia połóż nóż do głównego dania, potem łyżkę do zupy, a na skraju – nóż do przystawki.
  • Pamiętaj, że noże zawsze muszą pozostawać skierowane ostrzami w stronę nakrycia. Łyżki z kolei trzeba układać wybrzuszeniami do dołu.
  • Jeśli w Twoim menu znajdują się ryby, koniecznie pomyśl też o specjalnych sztućcach do tego rodzaju dania (noże przywodzą na myśl swoim kształtem łopatki). Pamiętaj jednak, że w przypadku śledzia oraz ryb wędzonych będziecie z gośćmi używać standardowych sztućców.
  • Widelczyk do ciasta umieść nad talerzem i skieruj jego rączkę w lewo. Jeśli natomiast do zjedzenia deseru będzie potrzebna łyżeczka, ułóż ją także nad nakryciem, ale skieruj jej rączkę w prawo (to samo zrób z łyżeczką przeznaczoną do słodzenia herbaty).
  • Wiedz, że niewielkich rozmiarów łyżeczki do kawy nie musisz układać przy talerzu. Wystarczy, że położysz ją na talerzyku od filiżanki.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *