Patelnia aluminiowa a zdrowie

W zbiorowej świadomości istnieje rozpowszechniona opinia, jakoby, patelnie aluminiowe były niezdrowe. Nic bardziej mylnego! Wyposażone w powłoki nieprzywierające wykonane z takich, najwyższej jakości materiałów jak teflon, ceramika, kamień i tytan – wręcz sprzyjają zachowaniu zdrowej i ubogiej w tłuszcze diety. Tyczy się to oczywiście tylko i wyłącznie wyrobów wysokiej jakości, które dostać możemy w dobrych sklepach internetowych.

Błędna opinia o szkodliwości aluminium w patelniach

Opinia jakoby aluminiowe patelnie były niezdrowe – jest prawdziwa. Ale – uwaga – tyczy się tylko i wyłącznie tych patelni, które pozbawione są warstwy nieprzywierającej. Pod tym wykrzyknik. To właśnie zdanie jest warte podkreślenia. Innymi słowy – jeśli nasza aluminiowa patelnia wyposażona jest w dobrej jakości warstwę nieprzywierającą, to nie dość, że jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, to na dodatek można smażyć na niej z niewielką ilością tłuszczu, lub w przypadku teflonu – zupełnie bez niego. Dzięki temu – z kolei – zrzucimy zbędne kilogramy i znacznie łatwiej utrzymamy szczupłą i zdrową figurę sportowca, na którą zasługujemy.

wlrrclkc9spk63i

Źródło: Prymus AGD

Typy powłok nieprzywierających na patelniach aluminiowych

Jak już wspomnieliśmy istnieje wiele, różnych powłok nieprzywierających, w które wyposażone mogą być nasze patelnie. Większość z nich ma niewątpliwe właściwości prozdrowotne. Oto najważniejsze ich typy:

  • Patelnia aluminiowa z teflonową powłoką – najczęściej spotykana. Można na niej smażyć bez tłuszczu, dzięki czemu zrzucimy nadwagę i utrzymamy szczupłą sylwetkę. Niewiele do niej przywiera, dzięki czemu łatwo się ją czyści. Niestety łatwo ją zarysować.
  • Patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną – charakteryzuje się wielką twardością i wytrzymałością. Jest łatwa w czyszczeniu. Dobrej jakości powłoka ceramiczna szybko i równomiernie się nagrzewa. Trudno jest ją też zarysować.
  • Patelnia aluminiowa z kamienną powłoką – najczęściej spotykamy powłoki granitowe i marmurowe. Są one odporne na wszelkie urazy mechaniczne i termiczne. Szybko i równomiernie się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło. Można na ich smażyć z niewielką ilością tłuszczu. Posiadają podobne parametry, ale za lepszą uchodzi jednak granit. Nie powinny być myte w zmywarce.
  • Patelnia aluminiowa z powłoką tytanową – najdroższa z wymienionych. Posiadające też najlepsze z nich właściwości. Bardzo twarda, a co za tym idzie wytrzymała i w pełni odporna na wszystkie typy uszkodzeń. Zarówno tych mechanicznych, jak i powstałych w wyniku działania wysokich temperatur. Trudno ją zarysować, a co za tym idzie możemy korzystać na niej z metalowych sztućców. Ponadto pokarmy do niej nie przywierają. Można więc smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Szybko i równomiernie się też nagrzewa i na długo zachowuje ciepłotę przygotowywanego przez nas posiłku.

Podsumowanie

Jak więc widzimy patelnie wykonane z aluminium bynajmniej nie muszą być niezdrowe. Warunkiem jest jednak posiadanie jednej z wyżej wymienionych powłok nieprzywierających, dzięki którym smażyć będziemy mogli na niewielkiej ilości oleju.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *