Owoce z witaminą C – top 10 najlepszych

Istnieje przekonanie, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna, jednak wiele owoców przewyższa ją kilku- a nawet kilkunastokrotnie. W rankingu przygotowanym przez redakcję vitac.pl przedstawiamy najciekawsze i najsmaczniejsze owoce, które są źródłem tej witaminy. Jeśli będziesz je spożywać, to zachowasz odporność i zdrowie. Sprawdź, których owoców nie powinno nigdy zabraknąć w Twojej kuchni!

Jak się chronić przed przeziębieniem? Specyfikiem – znanym i stosowanym od lat – jest witamina C! Które owoce, pomogą nam w szybki sposób dostarczyć ją do organizmu?

1. miejsce – Czarna porzeczka
Garść czarnych porzeczek, tj. około 50g, zawiera tyle samo witaminy C, co sok wyciśnięty z czterech cytryn!

2. miejsce – Mango
Mango jest dobrym źródłem węglowodanów i witamin: A, C, E, K, z grupy B, minerałów, miedzi. Mango jest nie tylko super składnikiem do polepszenia diety, ale również w kosmetykach, ponieważ zmniejsza widoczność porów.

3. miejsce – Cytryna
Sok z jednej cytryny zapewnia nam około 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Warto dodawać cytrynę do napojów, ponieważ posiada ona właściwości, które pomogą nam się uporać z przeziębieniem!

4. miejsce – Grejpfrut
Grejpfrut posiada takie same właściwości jak cytryna. Dodatkowo wspiera odkwaszenie organizmu. Jest bogaty w beta-karoten, a pod jego skórką znajdziemy błonnik, obniżający cholesterol.


5. miejsce – Mandarynka
Mandarynka ma taką samą zawartość witaminy C, co cytryna, co oznacza, że wystarczą trzy mandarynki, aby zapewnić sobie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

6. miejsce – Kiwi
Systematyczne jedzenie kiwi, działa korzystnie na naszą odporność, skraca czas rehabilitacji i rekonwalescencji po chorobie. Jest to również dar natury, chroniący przed depresją i wszelkimi nowotworami. Dzięki swoim cudownym właściwościom, owoc kiwi znajduje zastosowanie w leczeniu miażdżycy.

7. miejsce – Papaja
Owoce te są najbogatszym źródłem witaminy C, ponieważ zawierają dwa razy więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Oprócz tego jest ona bogata w witaminę A, odpowiedzialną za poprawne widzenie, beta-karoten (prowitamina witaminy A) czy luteinę.

8. miejsce – Pomarańcza
Pomarańcza posiada duże ilości beta-karotenu oraz witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. W jednej pomarańczy znajdziemy jej wystarczająco, aby zapewnić sobie odporność na cały dzień. Co ciekawe, czerwone pomarańcze produkują oprócz tego antocyjany, które są odpowiedzialne za intensywny kolor owoców.

9. miejsce – Truskawka
Czy wiesz, że truskawka jest krzyżówką poziomki chilijskiej i wirginijskiej? Ma ona mnóstwo witamin, zwłaszcza z grupy B. Oprócz tego posiada ona więcej witaminy C od owoców cytrusowych. Dodatkowo ma w sobie dużo manganu, magnezu, żelaza oraz wapnia. Trzy truskawki posiadają tyle samo witaminy C, co jedna cytryna.

10. miejsce – Dzika róża
Dziką różę, uważa się za jedno z najcenniejszych źródeł witaminy C. Oprócz tego zawiera liczne przeciwutleniacze, do których możemy zaliczyć flawonoidy, ksantofile, itp. Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można wykorzystać do produkowania dżemów, nalewek oraz win. Dodaje się ją również do herbatek wzmacniających.

Czytaj więcej:



Owoce z witaminą C – top 10 najlepszych
5 (100%) 1 głosów