Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze

Często szukamy w żywności cudownego lekarstwa, które pomoże utrzymać organizm w dobrej kondycji. Do takich złotych środków należy zdecydowanie orzech włoski. Choć słynie z tego, że jest kaloryczny, to warto uwzględnić jego cenne korzyści i wpływ jaki wywiera na nasze ciało. Drzewa orzechów włoskich rosną w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Jednak można je też spotkać na rodzimym podwórku, gdyż rosną również w Polsce!

Korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich

Na rynku jest wiele odmian orzechów, jednak to orzechy włoskie uznawane są za najzdrowsze. Orzechy włoskie składają się z naturalnych i roślinnych tłuszczów, dlatego zaleca się spożywanie ich nawet codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. Wpływają korzystnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie i działają przeciwzakrzepowo. Zawierają cenne kwasy omega 3 – odpowiadające za kształtowanie i pracę mózgu oraz witaminę E odpowiedzialną za spowolnienie procesu starzenia, zwalczenie wolnych rodników i działanie antyoksydacyjne.

Właściwości orzechów włoskich

  • zmniejszają ryzyko raka
  • wpływają korzystnie na stan włosów i cerę
  • poprawiają odporność
  • leczą hemoroidy i żylaki
  • wzmacniają system nerwowy
  • hamują problemy żołądkowe
  • zmniejszają potliwość
  • poprawiają pamięć i koncentrację
  • wspierają pracę mózgu

Orzechy włoskie cena

Orzechy nigdy nie należały do tanich. Jednak zważając na ich zalety i zdrowotne właściwości warto zainwestować w ich kupno. Cena orzechów włoskich wynosi około 40 zł za worek – 1 kg. Zakupić je można oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale też wirtualnie w sklepach online. Warto przypomnieć, że najlepiej jest spożywać je od razu po wyłupieniu. Czyli wskazane jest zakupienie orzechów włoskich w całości. Na rynku oferowane są orzechy łuskane, które niestety tracą na wartości. Warto również zwrócić uwagę czy nie są uszkodzone bądź przebarwione – może to oznaczać zepsucie i pleśń.

Wartości odżywcze orzechów włoskich

  • Orzechy włoskie kalorie – 654 kcal
  • Białko – 15.23 g
  • Tłuszcz – 65.21 g
  • Węglowodany – 13.71 g
  • Błonnik – 6.7 g
  • Witaminy
  • Witamina C (1,3 mg), Tiamina (0,341 mg), Ryboflawina (0,150 mg), Niacyna (1,125 mg), Witamina B6 (0,537 mg), Kwas foliowy (98 µg), Witamina A (20 IU), Witamina E (0,70mg), Witamina K (2,7µg)
  • Minerały
  • Wapń (98mg), żelazo (2,91 mg),magnez (158mg), fosfor (346mg), potas(441mg), cynk (3,09), sól(2mg).
  • Kwasy tłuszczowe
  • Nasycone (6,126g), jednonienasycone (8,933g), wielonienasycone (47,174g)

Cała gama zalet orzechów włoskich wpływa na ich szczególność. Wobec tego – warto rozważyć urozmaicenie diety poprzez dodanie ich do jadłospisu. Zwłaszcza, że wystarczą tylko 4 orzechy dziennie by uzupełnić zapotrzebowanie na wiele cennych witamin i minerałów zawartych w tym orzechu.

Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *