Oregano – właściwości oraz zastosowanie w kuchni i lecznictwie

Wszyscy chyba znamy oregano, używany je do codziennych potraw. To niezwykła roślina o wielu zastosowaniach.

Krótka historia oregano

Oregano znane również jako lebiodka pospolita. Jej właściwości zauważyli już starożytni Grecy. Przykładali roślinę do bolących mięśni. Miało również zastosowanie przy ukąszeniach pająków i skorpionów. Mężczyźni używali go na porost włosów, reumatyzm i zwichnięcia. Dodawano je także do potraw.

Z biegiem czasu powstał także olejek oregano, który wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Niektórzy przekonują nawet, że może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym. A teraz? W dzisiejszym świecie. Czy oregano jest wciąż tak doceniane? Okazuje się, że wciąż są prowadzone badania na temat jego właściwości. Wykazują one że roślina może zapobiegać cukrzycy, nowotworom, chorobom serca. Wszystko to dzięki zawartości składników fenolowych. Potwierdzają również właściwości przeciw utleniające oraz zdolność wymiatania wolnych rodników. Oregano zawiera przeciwutleniacz o nazwie karwakrol, który blokuje powstawanie amin heterocyklicznych podczas przetwarzania mięsa w wysokiej temperaturze.

Dowiedziono również ważne dane o wartościach odżywczych suszonego oregano:

  • W 100 g/jednej łyżeczce – 1 g
  • Wartość energetyczna – 265/3 kcal
  • Białko – 9.00/0.09 g
  • Tłuszcz- 4.28/0.04 g
  • Węglowodany- 68.92 g/0.69
  • Błonnik- 42.5/0.4 g

Właściwości oregano

Przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne

Tak jak wcześniej pisałam oregano posiada w sobie karwakrol i tymol, których ilość sięga aż do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, co potwierdzili naukowcy. Według badań w suszonym oregano oraz olejku z oregano jest najwięcej aktywnych substancji, które przeciwdziałają drobnoustrojstwom. Oregano działa na wiele bakterii oraz pleśni, m.in. na E. coli,gronkowca złocistego, kropidlaka, grzyby Candida albicans.

Oregano na poprawę trawienia

Zioło powoduje zwiększenie wydzielania śliny, soku żołądkowego i żółci, a tym samym usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Oregano uważane jest też za dobry środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy. Poleca się stosowanie oregano także w przypadku zapalenia żołądka, niestrawności, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Z kolei w medycynie naturalnej olejek z lebiodki stosuje się w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej.

Oregano na kaszel

Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, w związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych i utrudnionym odkrztuszaniu.

Oregano na ból zęba

W Rosji i na Ukrainie olejek z lebiodki, znany pod nazwą stosuje się jako środek przeciw bólowi zębów. Olejek wchodzi też w skład maści przeciwbólowych.

Oregano na uspokojenie

W lecznictwie ludowym oregano uważane jest za skuteczny środek uspokajający, stosowany w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak na przykład histeria, panika, stres

Oregano na odleżyny

Oregano można wykorzystać przy swędzeniu skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nie opuszczających łóżka, w celu zapobieżenia tworzeniu się odleżyn.

Oregano – zastosowanie w kuchni

Oregano to świetne zioło często wykorzystywane w kuchni. Ma ono duże zastosowanie i praktycznie możemy je dodawać do wszystkiego. Możemy je dodawać do marynowanych warzyw czarnej fasoli, cukinii, bakłażanom. Oregano można wykorzystać także do przyrządzania gulaszów i zup. Z oregano doskonale komponują się czosnek, tymianek, pietruszka i oliwa z oliwek. Jednak oregano najbardziej znane jest jako przyprawa do pizzy. Fajnym przepisem, w którym możemy znaleźć oregano jest:

Ryż w pięciu ziołach

  • 225g ryżu
  • sól
  • 50g masła
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • świeżo zmielony pieprz naturalny

Przygotowanie:
Ryż należy gotować około15-20 w osolonej wrzącej wodzie. Następnie rozgrzać masło klarowane i dodać do niego świeżo siekane zioła. Na koniec wystarczy wymieszać ze sobą te składniki i posiłek jest już gotowy.

Jakie są właściwości olejku z oregano?

Warto zauważyć, że oregano to nie tylko suszone zioło. Ma w sobie wiele dobrych dla zdrowia olejków eterycznych, flawonoidów, antyoksydantów oraz witamin. Olejek z oregano ma właściwości dezynfekujące, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, moczopędne oraz wspomagające pracę przewodu pokarmowego. Olejek można stosować w formie inhalacji, zewnętrznie na zajętą infekcją skórę lub wewnętrznie, w postaci płynu lub kapsułek. Dzięki swoim właściwościom olejek z oregano znajduje szerokie zastosowanie zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrze.

Jakie jakie jest zastosowanie olejku z oregano?

  • wspomaga zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki,
  • ma właściwości zwalczające trudnych w leczeniu grzybic,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zmniejsza ryzyko zarażenia infekcjami wirusowymi,
  • posiada silne właściwości antyoksydacyjne,
  • wspomaga trawienie,
  • hamuje procesy gnilne

Kiedy olejek z oregano jest najbardziej potrzebny?

Stosowanie olejku zaleca się w okresie jesienno- zimowym. Choć stosowanie olejku z oregano zaleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na wirusy i przeziębienia.
Jak widzimy roślina, którą wszyscy znamy i stosujemy ma wiele dobrych dla naszego zdrowia właściwości.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *