Olejek kamforowy – właściwości oraz wykorzystanie

Olejek kamforowy od tysięcy lat wykorzystywany jest zarówno w kosmetyce, jak i medycynie. To naturalny i tani produkt o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych, znieczulających, pobudzających i rozkurczowych. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać!

Czym jest olejek kamforowy?

Olejek kamforowy pozyskuje się w wyniku ekstrakcji kamfory naturalnej, która jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy terpenów. Wytwarzana jest z drewna kamforowego lub drzewa kamforowego z Borneo (choć dziś otrzymać ją można również z drzew iglastych). Drzewa te zaliczane są do grupy wawrzynowatych i rosną w południowo-wschodniej Azji, Australii, Afryce, Europie i Ameryce Północnej.

Skład olejku kamforowego

W składzie olejku kamforowego znajdziemy kamforę, terpeny, pinen, alkohol, borneil, kamfen i safrol. Mieszanka ta posiada dość intensywny i charakterystyczny zapach, który wykorzystuje się przy produkcji perfum i w aromaterapii.

Właściwości i zastosowanie olejku kamforowego

  • Właściwości antyseptyczne – olejek kamforowy wykorzystuje się przy produkcji środków dezynfekcyjnych. Używany jest także w celu odkażania ran i leczenia bakteryjnych lub wirusowych chorób skóry.
  • Właściwości przeciwbólowe – sprawdza się również w formie preparatu znieczulającego i zwalczającego obrzęki. Wiele osób stosuje olejek kamforowy to ucha, które jest w stanie zapalnym. Należy wówczas posmarować nim skórę w okół ucha, a następnie nałożyć maść natłuszczającą celem uniknięcia podrażnień. Nie wolno natomiast aplikować olejku bezpośrednio do kanału słuchowego, ponieważ istnieje duża szansa uszkodzenia błony bębenkowej.
  • Właściwości odstraszające owady – olejek kamforowy skutecznie odstrasza wszelkiego rodzaju owady i insekty. W tym celu wystarczy namoczyć nim ręcznik lub szmatkę i pozostawić w pomieszczeniu albo rozpylić olejek po uprzednim rozcieńczeniu z wodą. Używany jest też przy produkcji kulek na mole.
  • Właściwości pobudzające – olejek znany jest również z korzystnego wpływu na krążenie krwi. Zostają wówczas pobudzone procesy trawienne i wydalnicze, a metabolizm zostaje przyspieszony. Olejek kamforowy wykazuje również działanie wiatropędne, świetnie radzi sobie ze wzdęciami.
  • Właściwości rozluźniające i rozkurczowe – wystarczy dodać do dyfuzora kilka kropel olejku kamforowego, by rozluźnić ciało i umysł. Pomaga to w walce ze stresem, daje uczucie spokoju, a ponadto zapobiega nerwobólom. Olejek kamforowy stosuje się również jako środek do masażu mający przynieść ulgę bolącym mięśniom i stawom.

Olejek kamforowy w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, olejek kamforowy sprawdza się świetnie u osób zmagających się z trądzikiem. Jest częstym składnikiem kremów, toników czy maści. Łagodzi stany zapalne i zapobiega powstawaniu nowych, niweluje przebarwienia i zmniejsza opuchliznę, jak również reguluje wydzielanie sebum i skutecznie zwalcza wągry. Olejek kamforowy może być także stosowany miejscowo w walce z opryszczką. Działa przeciwłupieżowo i pobudza porost włosów – należy wetrzeć go w skórę głowy przed snem, a następnego dnia dokładnie spłukać i umyć głowę. Często jest stosowany przy produkcji pomadek do ust i perfum. Wcierany w stopy daje przyjemne uczucie chłodzenia, likwiduje opuchliznę i orzeźwia skórę.

Jak stosować olejek kamforowy?

Środek najlepiej stosować miejscowo za pomocą wacika, patyczków kosmetycznych lub opuszków palców. Można również stosować go na całe ciało, wówczas należy wlać odrobinę olejku do przygotowanej kąpieli. Przy pielęgnacji cery trądzikowej warto dodać kilka kropli do kremu lub stosować punktowo na zmiany.

Olejek kamforowy – cena

Olejek kamforowy to zarówno bardzo skuteczny, łatwo dostępny, jak i tani produkt. Kupić go można w każdej aptece, a jego cena waha się od 2 do 8 złotych za buteleczkę.

Olejek kamforowy to znana od wielu lat metoda naturalnego leczenia i walki z niedoskonałościami skóry. Przez jego właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, pobudzające i rozkurczowe powinien stanowić prawdziwą podstawę domowej apteczki, ale również kosmetyczki. Koniecznie wypróbuj olejek kamforowy na sobie!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *