Olej tsubaki – jak go stosować? Efekty

Olej tsubaki był jednym z sekretów urody azjatyckich kobiet. O jego wykorzystaniu w kosmetyce wzmiankowano już w VIII wieku! Dziś, dzięki badaniom naukowym, wszelkie tajemnice związane z jego dobroczynnym wpływem na skórę i włosy zostały odkryte, a z korzyści płynących ze stosowania tego cennego oleju, mogą czerpać także Europejki.

Czym jest olej tsubaki?

Ten uznany już na całym świecie drogocenny olej uzyskuje się w skutek tłoczenia na zimno nasion kamelii japońskiej (Camelia japonica) – kwiatu krzewu, należącego do gatunku herbatowatych, którego naturalnym siedliskiem jest przede wszystkim obszar Azji (północne Chiny, Korea, Wietnam, Japonia). Może on osiągać wysokość nawet do 15 m! Do Europy kamelia trafiła prawdopodobnie w XVI lub XVII wieku i od tamtej pory stała się popularnie hodowaną rośliną ozdobną. Charakterystyczny dla niej jest okres kwitnienia, przypadający na okres zimowy i z tego względu nazywa się ją różą zimową.

Nasiona niezbędne do wyprodukowania oleju znajdują się w zdrewniałych torebkach o kulistym lub gruszkowatym kształcie. Dzięki specjalnej metodzie tłoczenia, otrzymuje się kosmetyk w stu procentach naturalny, o bogatym składzie. Jest on przede wszystkim źródłem:

  • kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i 9, zabezpieczających naskórek przed nadmiernym wysuszeniem, chroniących przed uszkodzeniami oraz przyspieszających proces regeneracji naskórka,
  • witamin A i E – znanych ze swych właściwości odmładzających, rozjaśniających przebarwienia skóry i ochronnych,
  • antyoksydantów – głównie skwalanu, spowalniających proces starzenia się skóry,
    fitosteroli, które silnie nawilżają i wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, a także zapobiegają pojawieniu się stanów zapalnych i łagodzą ich przebieg.

Olej ma bardzo delikatną, jasno-słomkową barwę i ledwo wyczuwalny kwiatowy zapach. Choć nie poddaje się go procesowi rafinacji, zostaje doskonale przyswojony przez skórę czy włosy i nie pozostawia na nich uczucia „lepkości”, dlatego zalicza się go do olejów suchych.

Aby jak najlepiej chronić kosmetyk przed zewnętrznymi czynnikami środowiska, producenci umieszczają go w butelkach, zazwyczaj o pojemności do 100 ml, wykonanych z grubszego i ciemniejszego szkła. W związku z tym, że jest to towar zaliczany do luksusowych, jego cena również jest dosyć wysoka i waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Niekwestionowanym, światowym liderem na rynku w produkcji oleju tsubaki jest japońska firma Oshima. Wyroby tej marki są też najbardziej polecanymi spośród wielu innych firm, specjalizujących się w jego wytwarzaniu i dystrybuowaniu.

Zastosowanie i właściwości oleju tsubaki w opinii użytkowników

Kosmetyk ten szczególnie dedykowany jest dla osób z cerą dojrzałą, suchą, naczynkową, trądzikową. Zastosowanie oleju tsubaki do twarzy sprawi, że skóra w tym miejscu stanie się bardziej zregenerowana i ujędrniona. Zmarszczki będą mniej widoczne i wygładzone. Znikną również nieestetyczne cienie i „worki” pod oczami. Dodatkowo regularne stosowanie sprawi, że cera będzie bardziej nawilżona i chroniona przed nadmierną utratą wody oraz szkodliwym działaniem promieni słonecznych i mrozu. Jego pozytywny wpływ dla cery zdają się potwierdzać opinie użytkowniczek oleju tsubaki.

Zaleca się, aby nakładać go na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu podczas wieczornej toalety. W związku z tym, że nie jest to produkt należący do najtańszych, konsumentki polecają dodać kilka kropel do kosmetyków stosowanych zwykle do codziennej pielęgnacji lub też użycie go tylko w tych miejscach ciała, które wymagają szczególnego traktowania.

Olej doskonale sprawdza się również przy problemach z włosami czy skórą głowy. Stosuje się go wówczas na mokre włosy, rozprowadzając go na całej ich długości, zaczynając od skóry głowy, lub na suche – nakładając tylko na końcówki. Nie należy jednak przesadzać z jego dozowaniem. Wchłanianie oleju przez włosy przede wszystkim uzależnione jest od ich porowatości – im jest ona niższa, tym mniej nawilżenia wymagają, a nadmiar produktu sprawi, że będą one wyglądały na oklapnięte i „zmęczone”. Natomiast włosy bardziej porowate będą lepiej przyjmowały większe jego ilości.

Włosy potraktowane taką kuracją, według opinii użytkowniczek oleju tsubaki, stają się bardziej elastyczne, gładsze i błyszczące. Łatwiej się rozczesują i poddają dalszej stylizacji. Dodatkowo zauważają one również zdecydowane zmniejszenie łamliwości włosów, a także wyraźne ich pogrubienie, mniejszą skłonność do przesuszeń i rozdwajania się końcówek. Osoby mające kłopoty ze skórą głowy natomiast odnotowują złagodzenie swędzenia i znaczące zredukowanie nawet bardzo uporczywego łupieżu.

Olej tsubaki można również zastosować w masażu całego ciała. Doskonale nawilża skórę, przyspiesza gojenie ran, a dodatkowo może także wspomóc w redukcji rozstępów czy cellulitu, ze względu na właściwości ujędrniające i wzmacniające warstwę lipidową skóry.

Olej tsubaki a olejek kameliowy

Warto wspomnieć, że na rynku istnieje także produkt o nazwie olejku kameliowego. Często jest on mylony z olejem tsubaki, jednak są to dwa zupełnie różne kosmetyki. Olejek kameliowy wytwarzany jest z nasion innego gatunku tego kwiatu, a mianowicie camelii sinensis, czyli – chińskiej herbaty. Z jej liści wytwarza się ten właśnie legendarny napój, natomiast z nasion – olejek herbaciany (kameliowy). Jest on także cenny, ale ma jednak trochę inne właściwości. Może być też dużo tańszy i łatwiej dostępny. Dlatego ważne jest, aby przed dokonaniem zakupu, dokładnie sprawdzić producenta, skład i uważnie przyjrzeć się nazwie produktu w celu uniknięcia pomyłki.

Olej tsubaki jest dziś bardzo cenionym kosmetykiem ze względu na jego właściwości, które szczególnie mogą przysłużyć się naszym włosom i skórze. Najbardziej cenionymi na rynku są te, wyprodukowane przez markę Oshima, jednak mogą być one trudno dostępne. Dlatego zainteresowani mogą rozejrzeć się także wśród ofert innych producentów. Należy jednak uważnie przyjrzeć się składowi produktu oraz nazwie, by nie pomylić oleju tsubaki z jego zamiennikiem w postaci olejku kameliowego.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *