Olej rydzowy – czy warto go stosować? Sprawdzamy właściwości i zastotowanie

Słysząc nazwę olej rydzowy nie jedna osoba pomyśli, że chodzi o rydze, czyli grzyby jednak niech nazwa nas nie zmyli! Olej rydzowy to olej z nasion lnicznika siewnego nazywanego lnianką. Pomimo, że jego lata świetności minęły, coraz częściej wraca na salony. Dlaczego warto sięgnąć po olej rydzowy?

Olej rydzowy właściwości

Olej rydzowy na początkach XX wieku był częstym gościem w polskich domach, z czasem został wyparty przez oleje takie jak olej rzepakowy, który jest tańszy w produkcji. Jednak tańszy nie znaczy lepszy, pod względem składu olej rydzowy ma więcej wartości od oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Pozytywnie zdziwić może nas fakt, że olej rydzowy w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale i witamin. Witamina E zawarta w oleju rydzowym jest silnym antyoksydantem, a więc chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Witaminie E zawdzięczamy ochronę przed zakrzepami i wsparcie pracy czerwonych krwinek. Wzmacnia ona również ścianki naczyń krwionośnych oraz pomaga zachować zdrowy i witalny stan skóry przed długi czas, tokoferol to substancja, która dobrze nawilża skórę i sprawia, że cera staje się miękka w dotyku. Pamiętajmy, że witamina E to dobry konserwant dlatego dobrze przechowywany olej dłużej zachowa swoją wartość i przez dłuższy czas będziemy mogli go spożywać.

Witamina A to kolejna witamina o pozytywnym wpływie na zdrowie wewnętrzne i zewnętrzne, która została zawarta w oleju. Witamina A odpowiada za wiele ważnych czynności życiowych, reguluje pracę komórek nabłonkowych, wpływa na wzrost zębów i kości, dba o naszą cerę, włosy, paznokcie i wzrok. Nie bez powodu niedobór witaminy A nazywamy kurzą ślepotą.

Olej rydzowy to również witaminy z grupy B, odpowiadające za układ nerwowy. Nie możemy zapomnieć, że olej rydzowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Nienasycony kwas tłuszczowy Omega-3 pomaga przeciwdziałać chorobom układu wieńcowego i Alzheimera. Mówi się również, że ten właśnie kwas tłuszczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Omega-3 poprawia wzrok i koncentrację, ale również wpływa na kości, dzięki czemu polecany jest osobom z chorobami reumatycznymi. W tym składzie, omega-3 i omega-6 występują w harmonijnym stężeniu, dzięki czemu nie musimy obawiać się kwasu omega-6, który obniża poziom cholesterolu, a zwłaszcza dobrze radzi sobie z cholesterolem LDL, czyli tym zwanym potocznie złym cholesterolem. Omega-6 wspomaga pracę nerek, serca, układu trawiennego oraz układu nerwowego.

Olej rydzowy zastosowanie

Olej rydzowy znajdzie swoje zastosowanie w kuchni, ale i poza nią. W kosmetyce olej ten ceni się za zawartości witaminy E, ponieważ tokoferol uchodzi za silny antyoksydant sprawdza się on przy cerze dojrzałej, ale i wrażliwej oraz suchej. Pomaga skórze nabrać elastyczności i gładkości. Chroni cerę przed utratą wody poprzez uszczelnienie bariery lipidowej skóry. Również w pielęgnacji włosów olej ten ma ogromną wartość. Olej rydzowy nie jest komedogenny, a wiec posiadacze cery tłustej lub z tendencją do wyprysków nie powinni się go bać.

W niektórych krajach na przykład w Stanach Zjednoczonych lnianka jak i olej rydzowy używane są w paszach dla zwierząt, ponieważ są one lepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega niż ryby takie jak łosoś atlantydzki czy dorsz atlantydzki. W kuchni zdecydowanie sięgajmy po olej na zimno, a więc dodajmy łyżkę do sałatki, śledzi czy marynat. Pamiętajmy jednak, że olej to olej i warto kontrolować jego spożycie.

Olej rydzowy cena

Olej rydzowy nie jest tak powszechny jak olej rzepakowy, a stworzenie jednego litra oleju rydzowego jest droższe niż stworzenie litra oleju rzepakowego. Pomimo różnic w ilości oleju z jednego plonu, różnica cenowa między olejami może być dość spora. Butelkę oleju rydzowego dobrej jakości dostaniemy już w okolicach 10 złotych za 250 ml. Oba oleje są bardzo podobne, jednak olej rydzowy posiada więcej wartości dla naszego zdrowia.

Olej rydzowy powoli wraca na polskie stoły, pomimo nie najniższej ceny znajdzie wielu odbiorców przez swoje wspaniałe pro-zdrowotne właściwości.

Olej rydzowy – czy warto go stosować? Sprawdzamy właściwości i zastotowanie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *