Olej krokoszowy czyli olej szafranowy – właściwości, zastosowanie i działanie

Olej z krokosza barwierskiego, inaczej olej krokoszowy, ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wartościowego kwasu linolowego. Wyciąg z tłoczonych na zimno nasion tej rośliny doskonale wpływa na nasze zdrowie, zwiększając odporność organizmu oraz dbając o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu i układu krążenia. Olej krokoszowy jest bezbarwny i bezwonny. Znalazł swoje zastosowanie w kuchni, farbach, kosmetykach, lekach i innych produktach komercyjnych. Może być również stosowany jako suplement diety. Olej można znaleźć w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.

Historia oleju krokoszowego

Krokosz barwierski to roślina oleista, jednoroczna z rodzaju astrowatych, która rośnie w Afryce, Azji, Indiach oraz w klimacie śródziemnomorskim. Ślady jego zastosowania znaleziono w egipskich tkaninach i grobowcach sprzed prawie 2 tysięcy lat p.n.e. W przeszłości nasiona krokosza barwierskiego były zwykle używane (jak sama nazwa wskazuje) do barwienia, ale miały one także szereg zastosowań w kosmetyce. Roślina odgrywała bardzo ważną rolę w życiu kultur starożytnych Greków i Egipcjan. Dziś olej produkowany jest w 60 krajach, a jego właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne są cenione na całym świecie.

Rodzaje oleju krokoszowego

  • Kwas oleinowy olej szafranowego o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – używany głównie do gotowania.
  • Kwas linolowy oleju szafranowego o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – stosowany na zimno.

7 niesamowitych korzyści z oleju szafranowego

1.Chroni zdrowie serca
Badania wykazały, że olej krokoszowy ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 (kwasów linolowych), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwas pomaga organizmowi utrzymać zdrową równowagę cholesterolu w organizmie, co zmniejsza szanse rozwoju miażdżycy, a także innych schorzeń sercowo-naczyniowych.

2.Zapobiega cukrzycy
Wykazano również, że kwas tłuszczowy omega-6 kontroluje poziom cukru we krwi, pomagając tym samym diabetykom w utrzymaniu równomiernego poziomu cukru we krwi. Dieta bogata w kwasy omega-6 może też zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

3.Utrata wagi
Zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pomagają organizmowi spalać tłuszcz, obniżając poziom „złego” cholesterolu, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu w tętnicach. To sprawia, że ​​olej krokoszowy staje się niezwykle cenny w kuchni. Oleje roślinne mają szerokie zastosowanie w gotowaniu i mogą być wykorzystywane przez osoby cierpiące na otyłość.

4.Pielęgnacja włosów
Olej z krokosza jest również bogaty w kwas oleinowy, oraz witaminę A i E, które są niezwykle korzystne dla skóry głowy i włosów. Te witaminy zwiększają krążenie na skórze głowy, stymulując wzrost włosów i wzmacniając mieszki włosowe. Olej krokoszowy odżywia włosy, zapobiega ich wypadaniu i tworzy naturalną barierę ochronną. Sprawia, że stają się bardziej lśniące i żywe.

5.Ochrona skóry
Wysoka zawartość kwasu linolowego w oleju szafranowym sprawia, że jest on idealnym kosmetykiem do skóry. Wpływa na produkcję sebum, odblokowuje pory i zmniejsza zaskórniki. Skutecznie leczy trądzik, który jest wynikiem gromadzenia się łoju pod skórą. Ponadto, kwas linolowy stymuluje regenerację nowych komórek skóry, które pomagają wyeliminować blizny i inne przebarwienia z powierzchni skóry, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i piękniej.

6.Łagodzi objawy PMS
Podczas menstruacji kobiety często cierpią na wszelkie objawy fizyczne i emocjonalne, związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Kwas linolowy oleju krokoszowego reguluje prostaglandyny w organizmie, które powodują wahania hormonalne i objawy podczas menstruacji. Dlatego też olej z krokosza barwierskiego może zmniejszyć nasilenie objawów PMS i regulować cykle menstruacyjne, podobnie jak suplementy hormonalne, bez niebezpiecznych skutków ubocznych.

Oczywiście olej krokoszowy, tak jak inne suplementy diety, powinien być stosowany z umiarem. Chociaż zawiera związki, które stanowią ważny element naszej diety, stosowany w nadmiarze, staje się poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Olej krokoszowy czyli olej szafranowy – właściwości, zastosowanie i działanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *