Zsiadłe mleko czy każdy powinien je spożywać? Właściwości

Zsiadłe mleko to produkt, który powstaje jedynie z mleka krowiego. Znajdują się w nim bakterię, które pozytywnie wpływają na nasz cały organizm. Zaczynając od wzmocnienia odporności, aż po pozytywne skutki dla osób odchudzających się. Ten produkt charakteryzuję się niską kalorycznością oraz podobnym indeksem glikemicznym. Z tego powodu jest również spożywany przez diabetyków, ale także przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. W zsiadłym mleku można znaleźć wiele witamin z grupy B – B2, B9, B12. Są one szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, jak i dla młodych matek, które karmią piersią.

Jak wytworzyć zsiadłe mleko z produktu z supermarketu?

Kiedyś, produkcja zsiadłego mleka była naturalnym procesem. Mleko zostało dostarczane w szklanym butelkach. Wystarczyło zostawić je w ciepłym pomieszczeniu z temperaturą pokojową. W taki sposób z mleka powstawały gęste skrzepy kwasowe. Po zamieszaniu, można było uzyskać doskonały napój w postaci kwaśnego mleka. Taki produkt można było przechowywać w lodówce aż do kilkunastu dni.

Wykorzystując podany wyżej proces na podstawie mleka kupionego w supermarkecie, nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Takie mleko po pozostawieniu w ciepłym miejscu gorzknieje i nie jest zdatne do spożycia. Dzieję się tak, ponieważ w procesie podgrzania w mleku giną wszystkie bakterię, a następnie jest ono jeszcze homogenizowane. Ten proces polega na rozbijaniu cząsteczek tłuszczu, tak aby finalna konsystencja była gładka. Zsiadłe mleko można wytworzyć z mleka pasteryzowanego, które należy podgrzać wraz z kwaśną śmietaną ( 4 łyżki śmietany na 1l mleka) do 29°C. Taką mieszankę należy odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczną wytwarzać się charakterystyczne grudki kwasowe. Taki produkt jest bezpieczny dla organizmu oraz posiada wiele właściwości.

Zsiadłe mleko – właściwości

  • Obecność żywych kultur bakterii w zsiadłym mleku działa zbawiennie na nasz organizm.
  • Wspiera układ pokarmowy wraz z system immunologicznym – przywraca równowagę trawienną oraz pomaga w przypadku zaparć
  • Przyspiesza przemianę materii – pobudza produkcję żółci oraz soków trawiennych
  • Jest doskonałą alternatywną dla osób, które nie tolerują laktozy – podczas procesu fermentacji laktoza jest redukowana
  • Wspiera układ nerwowy – zwarta witamina B12 pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Zsiadłe mleko może być elementem codziennej diety
  • Łagodzi podrażnienie oraz poparzenia skóry
  • Oczyszcza jelita z toksyn – bakterie kwasu mlekowego ograniczają rozrost grzybów oraz drożdżaków.

Jak zrobić twaróg na bazie zsiadłego mleka?

Składniki:

  • 2l zsiadłego mleka
  • Potrzebny sprzęt kuchenny:
  • Garnek z głębokim dnem,
  • Duża łyżka,
  • Chusta serowarska lub tetra,
  • Sitko,
  • Termometr
    Sposób przygotowania:
    Zasiadłe mleko należy przełożyć do garnka. Następnie należy delikatnie podgrzewać skrzepy zsiadłego mleka do temperatury 38°C. Temperaturę należy mierzyć w środku garnka. Po podgrzaniu serwatki do odpowiedniej temperatury, należy ją utrzymać od 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie, ugotowany wyrób należy odstawić do ostudzenia na 2-3 godziny. Po ostudzeniu, kawałki skrzepów należy przełożyć do chusty serowarskiej, która jest umieszczona w sitku. Następnie, należy zostawić do ocieknięcia. Pod koniec przygotowywania, na owinięty twaróg należy położyć słoik z wodą, by wyrób był bardziej zwarty.
    Uwagi:
    Jeśli odcedzisz ciepły twaróg, może stać się suchy
    Jeśli twaróg się kruszy, to znaczy, że był przegrzany.
    Prawidłowo podgrzany skrzep doprowadzi do wytworzenia miękkiego, wilgotnego twarogu.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest