Zielona herbata – rodzaje, właściwości oraz sposób na odchudzanie

Zielona herbata, wbrew pozorom, to nie jeden konkretny rodzaj herbaty. Pod tą nazwą kryją się różne gatunki i formy, o podobnych, ważnych właściwościach. Największe różnice dostrzegamy w kolorze naparu, smaku, a także zapachu. Rodzaje zależą przede wszystkim od pory dnia, roku, sposóbu zwijania oraz miejsca zbierania. Dlatego też, kupując herbatę z bardziej słonecznego miejsca, spotykamy się z innym smakiem, niż po wypiciu herbaty zbieranej na wschodzie Europy. Obecnie uważa się, iż najlepsza herbata to taka zbierana nad ranem, w ciepłych, ekologicznych częściach upraw.

Zielona herbata właściwości

Zielona herbata naładowana jest witaminami z grupy B, A, C i E, oraz licznymi materiałami, takimi jak wapń, potas, miedź, cynk i fluor. Wszystkie te elementy okraszone są katechinami (o których piszemy poniżej), a także silnymi antyoksydantami. Ostatnie badania wykazały iż picie powyżej 4 filiżanek herbaty dziennie realnie wydłuża życie. Głównie ze względu na walkę z miażdżycą i chronienie mózgu przed procesami starzenia. Herbata świetnie zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, dzięki obecności ważnych polifenoli. Powstało wiele teorii, które sugerowałyby działanie antynowotworowe. Faktycznie, badania są skłonne do potwierdzenia tej tezy. Przeciwutleniacze chronią DNA, zapobiegając w ten sposób mutacjom różnej maści. Dlatego też, pijąc napary, zmniejszamy ryzyko występowania nowotworów skóry, lub ewentualnych poparzeń słonecznych.

Herbata działa podobnie co kofeina, dodając nam orzeźwienia i energii. W przypadku senności i sporego znużenia, warto sięgnąć po kubek herbaty, który nas rozbudzi, załagodzi ból, oraz zrelaksuje przed stresującym wydarzeniem. Wszystko to skutkuje brakiem udarów mózgu, chorób wieńcowych lub zawałów serca.

Rodzaje herbaty

  • herbata zielona sypana – najzdrowszy i najlepszy wybór, który dostarczy nam 100% wartości odżywczych. Warto parzyć ją przy pomocy sitka.
  • herbata zielona ekspresowa– tradycyjna, najłatwiejsza do parzenia, pakowana w woreczki. Często wzbogacona jest dodatkami zapachowymi lub herbatą czarną
  • herbata zielona z dodatkami – w sklepach z herbatami i kawami często dostać możemy wzbogaconą herbatę zieloną, która zawiera suszone owoce lub kwiaty. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą przekonać się do tradycyjnego, specyficznego smaku zwykłej, zielonej herbaty

Zielona herbata matcha

Rodzaj zielonej herbaty, charakteryzujący się swoją sproszkowaną formą. Skarbnica antyoksydantów i wszystkich wartości wymienionych powyżej. Naukowcy podkreślają iż matcha to jeszcze lepsza, “podkręcona” wersja, której 1 filiżanka odpowiada 10 filiżankom zwykłej, zielonej herbaty. Być może dlatego, że jej bazą są sproszkowane liście, które zalewamy ciepłą wodą (nie wrzątkiem!). Im matcha jest jaśniejsza, tym jej smak jest słodszy i delikatniejszy. Poleca się ją zwłaszcza kawoszom, którzy poszukują jednocześnie zastrzyku energii i odprężenia.

zielona herbata w kosmetyce

Zielona herbata odchudzanie

Od dawien dawna uważa się iż herbata zielona to przyjaciel każdej osoby na diecie. Zaleca się ją pić na noc, zwłaszcza po dłuższym parzeniu. Zapewniamy sobie w ten sposób wyciszenie, relaks i regenerację po np. treningu. W herbacie znajdziemy związek nazywany EGCG, który należy do grupy zwanej katechinami. To one wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej, oraz wpływają na zmniejszone wchłanianie tłuszczów z posiłków. Nasilona termogeneza przyspeisza spalanie, a tym samym ogranicza odkładanie tłuszczów i zjedzonych kalorii. Badania wielokrotnie potwierdziły iż unikanie używek, z jednoczesnym regularnym piciem herbaty zielonej, przyczynia się do szybszego pozbywania się zbędnych centymetrów.

Zielona herbata w ciąży

Wiele kobiet ma wątpliwości, czy picie zielonej herbaty jest bezpieczne dla jej dziecka, oraz dla jej samej. Naukowcy i lekarze podkreślają iż picie herbaty w żaden sposób nie wpływa na stan zdrowia zarówno matki jak i jej potomka. Picie nawet 200mg dziennie nie powoduje skutków ubocznych, a wręcz przeciwnie, dodaje energii i niezbędnych witamin. Warto jednak, podczas picia, pamiętać o suplementacji kwasu foliowego, bowiem napary mogą obniżać jego wchłanianie. Podobnie sprawa tyczy się żelaza. Specjaliści zalecają wypijanie zielonej herbaty po posiłku, a nie w ich trakcie.

Zielona herbata jak parzyć?

Sposób parzenia zależy od rodzaju wybranej herbaty. Najważniejsze to przestrzegać temperatury i czasu parzenia. Często, po zbyt długim przygotowaniu naparu, możemy odczuwać zgagę lub objawy refluksu. Ważne jest by nie parzyć herbaty dłużej niż przez 4 minuty, w temperaturze 80 stopni. Jeśli herbata smakuje algami, to znak, że patrzyliśmy ją za długo. Matchę parzymy 2 razy dłużej.

Zielona herbata cena

Cena, jak zawsze, zależy od tego jaką herbatę zdecydujemy się zakupić. Typowa ekspresowa, w woreczkach, kosztuje już nawet 4zł. Jej skład pozostawia często wiele do życzenia, dlatego warto dodać kilka złotych i kupić tą sypaną lub suszoną. Cena takiej herbaty to ok 8zł za 100g. Zdecydowanie najdroższa jest herbata matcha, której 80g dostaniemy za ok 20zł.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest