Żeń-szeń – właściwości zdrowotne i odżywcze

koreański Żeń-szeń

Żeń-szeń właściwy, nazywa również ginsengiem lub wszechlekiem, jest gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Niegdyś rósł dziko na północy Półwyspu Koreańskiego, w Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Na przestrzeni lat jednak, naturalny obszar jego występowania skurczył się do terenów Rosji i Chin. W 1975 roku trafił na listę gatunków zagrożonych.

Żeń-szeń i jego właściwości zdrowotne

Żeń-szeń i jego lecznicze działanie znane jest w medycynie ludowej od tysięcy lat, szczególnie w Chinach. To tam uznawany jest na lekarstwo na niemal wszystkie dolegliwości. Wyjątkowo skuteczny jest przy zwalczaniu potencji, wzmacnianiu pamięci i serca, co udowodniły także badania współczesnych badaczy.

Swoje niezwykłe właściwości zdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości wielu, nie często spotykanych substancji (ponad 200), których nie znajdziemy w żadnej innej roślinie. Najbardziej istotne dla ludzkie organizmu są tzw. gisenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, a co za tym idzie, powoduje wzrost ilości energii i zdolności organizmu do wysiłku fizycznego i intelektualnego. Ponad to, pobudzają również układ odpornościowy oraz przyspieszają proces rekonwalescencji. Oprócz tego, korzenie żeń-szenia zawierają dobre węglowodany, witamy, składniki mineralne oraz inne pierwiastki, które świetnie wpływają na organizm ludzki.

Żeń-szeń, oprócz tego, że pobudza pracę serca, zbawiennie działa na obniżenie cholesterolu we krwi. Działa przeciwzakrzepowo oraz obniża poziom cukru we krwi. Warto wspomnieć również o jego wpływie na libido. Roślina ta podnosi je nie tylko u mężczyzn, ale i u kobiet.

Możemy wyróżnić kilka rodzajów żeń-szenia. Oprócz chińskiego, czyli właściwego, występuje jeszcze czerwonym czyli żeń-szeń koreański. Niezwykle popularny jest żeń-szeń syberyjski.

Żeń-szeń – jak przyjmować?

Dobroczynny wpływ zażywania żeń-szenia zauważalny będzie jedynie, gdy podamy go we właściwych dawkach i przez ściśle określony czas. Dzienna dawka wysuszonego korzenia nie powinna przekraczać 2,0 g. Istnieje jednak wiele przeciwwskazań i niektóre osoby nie powinny wprowadzać żeń-szenia do swojej apteczki. Przede wszystkim są to osoby z nadciśnieniem lub chorobami serca. Drugą grupą osób, które powinny go unikać są osoby cierpiące na hemofilie lub inne zaburzenia krzepnięcia krwi. Dzieci, kobiety w ciąży i karmiące matki także nie mogą narażać się na niechciane skutki stosowania żeń-szenia.

Żeń-szeń i opinie

Opinie na temat żeń-szenia są bardzo zróżnicowane, jednak odpowiednio zażywana – roślina ta na pewno przyniesie pozytywne skutki dla naszego organizmu. Zawsze warto pamiętać, że niektóre leki nie reagują tak jak należy w kontakcie z substancjami zawartymi w żeń-szeniu, więc osoby cierpiące na choroby przewlekłe powinny konsultować terapie żeń-szeniowe z lekarzem. Wielu ludzi twierdzi jednak, że regularne zażywanie żeń-szenia miało zbawienny skutek na stan ich zdrowia i, dzięki właśnie substancjom zwiększającym odporność, pomogło im uporać się z bardzo różnymi chorobami.

Artykuł powstał przy współpracy z partnerem strony.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest