Widok pięknie kwitnących wiosną wiśniowych drzew w Polsce nie jest rzadkością. Jest rośliną należącą do różowatych (Rosacae), do tej samej rodziny, co gruszka, czy znane i powszechnie uprawiane róże. Wiśnie występują w wielu gatunkach, główniej we Wschodniej Azji. W Polsce, choć bardzo popularne i lubiane, znane są tylko w dwóch: prawnie chronionej wiśni karłowatej oraz wiśni ptasiej.
Spis treści
Wiśnie i ich właściwości odżywcze i witaminy
Owoce wiśni i ich właściwości, zarówno odżywcze, jak i lecznicze, znane są od pokoleń. Od dawna wykorzystuje się je w tradycyjnej medycynie ludowej. Chociaż w 82% składają się z wody, są niezwykle bogate w wartości odżywcze. Te pozostałe 18% to bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wiśniom przypisuje się wiele sprzyjających zdrowiu właściwości. Znajdujący się w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi. Poza tym zmniejsza ryzyka zachorowań na raka dolnych odcinków przewodu pokarmowego.
Co równie ważne, redukują występowanie chorób krążenia, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Za to wszystko odpowiada zawarta w wiśniach w dużym stężeniu witamina A. Również wysoka zawartość witaminy C świetnie wpływa na ogólną odporność organizmu, a co za tym idzie, przyspiesza leczenie różnych infekcji. Owoce te są również bogate w witaminę B2, która odrywa znaczącą rolę w przemianie materii, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, a także prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Wspomaga także układ odpornościowy i odpowiada za utrzymanie błon śluzowych w organizmie w dobrym stanie.
Jak widać spożywanie owoców wiśni przynosi zdrowiu więcej korzyści, niż można by było przypuszczać. Wiśnie są nie tylko pyszne, ale także ich właściwości powinny nakłonić każdego, do wprowadzenia ich do swojej diety.
Wiśnie i ich kalorie
Kolejnym powodem, dla którego warto je jeść jest ich wartość energetyczna. W 100g owoców znajduje się 50 kcal, przy czym zawartość węglowodanów to jedynie 12,8g. Są więc jednymi z mniej słodkich i bogatych w cukier owoców. Oczywiście w ich spożywaniu należy zachować umiar, a także pamiętać, by nie popijać ich wodą (może się to skończyć mało przyjemną biegunką), a także by nie łączyć ich z produktami mięsnymi i nabiałem, ponieważ wiśnie wykazują działania utrudniające trawienie białka.
Cena wiśni każdego roku się waha i jest zależna od zbiorów w danym sezonie. Zazwyczaj mieszą się w zakresie od 7 do 15 zł. Najtańsze można znaleźć na giełdach spożywczych, gdzie dostępne są także już za 5 zł/kg.
Przepis na domowe wino
Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania tego owocu w kuchni, oprócz wiśniowej konfitury, jest domowe wino. W Polsce praktykuje się to od wielu pokoleń. Wiśnie łatwo fermentują i w efekcie można uzyskać domowe wino o zawartości alkoholu 15-16%. W przygotowaniu jest proste, a w smaku przyjemnie.
Przykładowy przepis:
- 8 kg wiśni
- 4 kg kg cukru
- 3,8 l wody
- drożdże winiarskie
Przygotowanie: Wiśnie należy oczyścić i wydrylować. Wrzucić je do dużego naczynia. Zalać przestudzonym roztworem cukru i dodać drożdże, przygotowane wcześniej według przepisu na opakowaniu. Należy wszystko wymieszać i przykryć grubą warstwą waty. Postawić w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu na 3-4 dni. Po 3-4 dniach naczynie należy przykryć już normalną przykrywką z rurką fermentacyjną z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną ciecz należy pozostawić na 6-9 miesięcy. Po tym czasie wino należy przelać do butelek i spożyć w ciągu kilku miesięcy.