Surowe ziarna kakao i jego właściwości

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym jest super żywność, czyli tzw. „super food”? Jeśli nie, już Wam mówię. Jest to lista nieprzetworzonych produktów, którym przypisywane są wyjątkowe właściwości odżywcze. Do takiej listy należą m.in. surowe ziarna kakao, czyli takie które nie są poddawane wysokiej temperaturze – nie są prażone ani palone – tylko wyłącznie fermentowane i suszone.

Jednakże w czym tkwi ich fenomen?

Wszystko dzieje się za sprawą braku obróbki termicznej, co sprawia, że kakao w takiej postaci zachowuje niezwykle dużo cennych właściwości. Surowe ziarna kakao przede wszystkim zawierają ogromne pokłady magnezu (jest niezastąpiony w walce ze stresem, chroni serce i pomaga budować mocne kości) oraz żelaza (pomocne walce z anemią – porcja 30g surowego kakao zapewnia ponad 300% dziennej dawki na zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek). Poza tym surowe ziarna kakao są nie tylko w stanie dodać animuszu wojownikom, ale również poprawiają humor. Dzieje się to za sprawą substancji o nazwie anandamid – która wywołuje uczucie euforii oraz za sprawą fenyloetyloaminy – która poza samoistnym wytwarzaniem się podczas zakochania jest również w surowym kakao i odpowiada za zwiększoną czujność i skupienie. Ponieważ mawia się, że najlepiej dociera się przez żołądek do serca, to warto spróbować czy częstując innych ziarnami kakao bądź surową czekoladą wywoła się u nich „motylki w brzuchu”.

Wiecie już, że surowe ziarna kakao doskonale wpływają na nastrój, ale czy mają jeszcze jakieś inne właściwości?

Otóż tak! Działają m.in. odmładzająco, dzięki zawartym w sobie antyoksydantom (ich poziom jest równy 95,500 – co sprawia że jest ich piętnastokrotnie więcej niż w czarnych jagodach, dwudziestokrotnie więcej niż w czerwonym winie i trzydziestokrotnie więcej niż w zielonej herbacie) oraz chronią serce i zapobiegają chorobom układu krążenia. Poza tym dzięki niewielkiej zawartości kofeiny i teobrominy, kakao ma działanie lekko pobudzające, rozjaśniające umysł i stymulujące centralny układ nerwowy. Jest również bogate w związki mineralne i witaminy, ponieważ zawiera duże ilości wapnia, selenu, cynku, manganu, chromu, potasu, witaminy C oraz kwasów tłuszczowych omega-6.
Oczywiście surowe kakao samo w sobie ma gorzki smak, co dla niektórych może być jego wadą.

Jednak kto nam kazał spożywać je wyłącznie w takiej postaci?

W kuchni warto kombinować, dlatego ja polecam Wam surowe ziarna kakao skomponowane ze słodkimi owocami w formie musu, pyszne kakaowe owsianki z bananami lub chociażby jako przegryzka w czasie przerwy (ciekawostka – takie ziarna można jeść w całości, najpierw czuć lekką goryczkę, a później intensywny i niepowtarzalny smak kakao). Pamiętajcie tylko, że nabiał, biały cukier i wrząca woda osłabiają dobroczynne działanie surowego kakao, dlatego zamiast mleka krowiego lepiej zastosować mleko roślinne, a zamiast cukru – miód. Do dzieła!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest