Sok z selera – właściwości oraz przepis

Sok z selera staje się coraz bardziej popularny, nie ze względu na ogromną ilość witamin oraz minerałów, ale również ze względu na właściwości odchudzające. Niewątpliwie zyskał popularność dzięki gwiazdom Hollywood, które zaczęły go pić codziennie rano. Dzięki nim celebryci mogli spełnić swoje marzenia o gładkiej i zdrowej cerze oraz smukłej talii.

Jakie składniki prozdrowotne zawiera seler?

Sam seler jest uznawany za bombę witaminową, składają się na nią: witamina C, witamina B1 w postaci tiaminy, witamina B2 jako ryboflawina, obecna jest również niacyna, która jest reprezentowana przez witaminę B3, oraz PP. Seler jest również bogaty w: cholinę i kwas pantotenowy – odpowiednio witamina B4 oraz B5. Oprócz tego w selerze znajdują się: witaminy K, E oraz A. Zawiera również takie substancje jak: potas, wapń, fosfor, magnez, sód oraz żelazo.

Istotna jest jego kaloryczność – posiada jedynie 14 kilokalorii. Dlatego w tym warzywie może spotkać jedynie śladowe ilości białka, węglowodanów czy tłuszczów. Seler ze względu na swoją niską kaloryczność jest obecny w jadłospisach dietetycznych na całym świecie.

Jakie ma właściwości?

Sok z selera ma zbawienny wpływ na stan cery oraz na odchudzanie. Cały czas zyskuje swoją popularność, ponieważ zawiera również działanie przeciwtrądzikowe. Dzieje się tak, poprzez zawartość witaminy A i E, które również zwalczają wolne rodniki. Jedną z jego zalet jest również działanie oczyszczające oraz przeciwzapalne, stosując taki napój regularnie można:

  • Obniżyć ciśnienie tętnicze,
  • Obniżyć stężenie LDL,
  • Poprawić pracę nerek,
  • Pobudzić przemianę materii,
  • Usprawnić pracę jelit,
  • Ukoić system nerwowy,
  • Wesprzeć działania antynowotworowe,
  • Ukoić obolałe stawy,
  • Ułatwić trawienie, likwiduje zaparcia,
  • Odczuć działanie moczopędne,
  • Poprawić pracę serca,
  • Ułatwić trawienie tłuszczów
  • Wzmocnić układ odpornościowy

Posiada również wiele wizualnych efektów, które mogą pojawić się po stosowaniu soku z selera:

  • Oczyszcza organizm,
  • Likwiduje obrzęki,
  • Nawilża skórę,
  • Wzmacnia włosy,
  • Nadaje aksamitną gładkość skórze,
  • Chroni skórę przed nowotworami,
  • Sok z selera – przepis

Do przygotowania zdrowego koktajlu potrzebujemy:

  • Pół selera,
  • 2 jabłka,
  • Pół zielonego ogórka,
  • Pół natki pietruszki

Przed wrzuceniem wszystkiego do sokowirówki należy pokroić seler oraz jabłka na mniejsze kawałki. Jabłek oraz ogórka nie trzeba obierać ze skórki. Aby seler nie stracił swoich drogocennych właściwości, należy spożywać go na surowo. Podczas obróbki termicznej większość warzyw traci swoje właściwości. Korzeń selera można traktować jako przekąskę, ale także można go wykorzystać w połączeniu z innymi warzywami lub owocami, tworząc sok. Warto wprowadzić sok z selera do swojej codziennej diety.

Inne sposoby na stosowanie selera w codziennej diecie

Liście selera korzeniowego zawierają również ogromną ilość witamin oraz minerałów. Są traktowane jako surowiec zielarski. Zawierają olejki eteryczne. Mogą stawić doskonały dodatek do sałatek, frytek czy zup. Liście selera może ususzyć i wykorzystać ponownie jako ziołowe napary lub zioła do zup. Seler ma dosyć specyficzny smak, dlatego nie każdy decyduję się na załączenie warzywa do swojej diety. Po obraniu kolor zmienia się z zielonego na brązowy. Aby temu zapobiec warto spryskać warzywo kilkoma kroplami soku z cytryny.

Wymieniamy trzy odmiany selera: selery korzeniowe (zwyczajne), selery naciowe (łodygowe), selery liściowe. Wszystkie odmiany znajdują swoje zastosowanie w kuchni: jako dodatek do zupy – nadają aromatyczny smak, do sosów – zmieniają lekko smak oraz wzbogacają sosy cennymi witaminami, do sałatek – jako jej podstawowy składnik.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest